Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Chihira Aiko: Nie je Android ako Android

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 1. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Android Chihira Aiko nie je nová verzia populárneho operačného systému pre mobilné zaraidenia, ale jedná sa o komunikačného robota, ktorý svojím prevedením pripomína živého človeka, čiže ide takzvaného androida.

Tento android, predstavený spoločnosťou Toshiba, dostal pomenovanie Chihira Aiko a má vzhľadovo pripomínať mladú a priateľskú ženu. Android vie plynule pohybovať rukami, usmievať sa, hýbať s očami a dokonca vie aj žmurkať. Je potiahnutý syntetickou kožou.

Toshiba plánuje postupne pridávať technológie rozširujúce škálu pohybov a funkcií, ktoré môže android vykonávať, ako aj rôzne dotykové technológie, umelú tvorbu reči, či rozpoznávanie reči.

Cieľom vývojárov je vytvoriť sociálneho androida, ktorý by okolo roku 2020 mohol byť napríklad spoločníkom pre seniorov a pre ľudí trpiacich demenciou a inými vážnymi chorobami. Android by tak mohol s nimi komunikovať v prirodzenej alebo znakovej reči a pomáhal by zdravotníkom a členom rodiny so starostlivosťou a takýchto ľudí.

V budúcnosti by takýto android mohol zastávať aj napríklad funkciu recepčnej na hoteli alebo by mohol zastúpiť moderátorku v spravodajstve. Tieto predstavy sú ale ešte veľmi vzdialené a uvidí sa, ktorým smerom bude vývoj napredovať.