Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rollkers: Buďte rýchlejší ako ostatní

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 1. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Francúzski vývojári predstavili zaujímavý prototyp elektronického zariadenia Rollkers, ktoré zrýchľuje samotnú chôdzu používateľa a je určené na rýchle prekonanie dlhej vzdialenosti. Vývojári sa inšpirovali pohyblivými pásmi alebo chodníkmi, takzvanými travelátormi, ktoré sa bežne používajú vo väčších letiskových halách a podobných priestoroch.

Rollkers sa upevnia na topánky prostredníctvom jednoduchého systému a používateľ sa s nimi pohybuje tak, ako keby normálne kráčal, no pri podstatne väčšej rýchlosti. S Rollkers by sa mala vedieť dosiahnuť rýchlosť chôdze až 11 kilometrov za hodinu.

Na prvý pohľad môže toto zariadenie svojím prevedením pripomínať kolieskové korčule. No na rozdiel od nich je chôdza s Rollkers intuitívna a nevyžaduje žiadne dodatočné trénovanie. Pri ich používaní totiž nehrozí nebezpečenstvo pádu, pretože Rollkers sú vybavené gyroskopickým stabilizačným systémom, podobným, ako sa používa napríklad pri balančných vozítkach Segway. Hravo si vedia poradiť aj s takým schodiskom.

Zariadenie vie poslať aj informácie o chôdzi na mobilné zariadenie používateľa. Údaje sa tak dajú neskôr analyzovať a porovnávať z prehľadných grafov. Na jedno plné nabitie batérie by mali Rollkers vydržať fungovať do dvoch hodín, teda by sa s nimi mala dať prejsť vzdialenosť približne 22 kilometrov. A to už je riadna diaľka.