Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Bionic Runner: pomocník pre bezpečný beh

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 12. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Beh je v dnešnej dobe populárnym, ale náročným športom, kedy môžu vaše nohy a kĺby dostať naozaj zabrať. Veľa bežcov sa zraní práve pri opakovaných spätných nárazoch, spôsobených dopadom nôh na zem. Znížiť riziko poranenia a pomôcť najmä pri tréningu na dôležitý pretek by mohol práve Bionic Runner.

Túto pomôcku predstavili austrálsky vývojári cez známu start-up kampaň. Bionic Runner vyzerá ako bicykel bez sedačky a na prvý pohľad vám môže pripomínať eliptický trenažér. No na rozdiel od neho je Bionic Runner navrhnutý tak, že simuluje všetky fázy pohybu nôh a umožňuje zapojiť rovnaké svaly ako pri behu.

Navyše takto navrhnutý mechanizmus dokáže eliminovať efekt tvrdého dopadu na zem v spodnej časti kroku a chráni tak kĺby proti nadmernému namáhaniu. Okrem toho pomáha pri vyšliapnutí každého kroku a používateľ je schopný zvyšovať alebo znižovať odpor preraďovaním. K tomu slúži 8-rýchlostný preraďovač Strumey Archer v zadnom náboji kolesa.

Bionic Runner má predné a zadné mechanické kotúčové brzdy a jeho váha je 18 kilogramov. Telo je vyrobené z hliníka, a jeho rám je navrhnutý tak, že sa dá jednoducho zložiť. Nie je problém tak pohodlne prevážať Bionic Runner aj na zadnom držiaku auta.