Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ultrazvukové 3D tvary je možné vidieť a cítiť

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 12. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedci z Britskej univerzity v Bristole vynašli nový spôsob použitia hmatovej technológie, kedy pomocou ultrazvuku dokážu vytvoriť vo vzduchu 3D obrazce, ktoré sú okom viditeľné a je možné sa ich dotknúť a cítiť ich tvar.

Pri ultrazvuku použili metódu akustického vyžarovania, ktoré sa rozptyľuje a pohlcuje akustické vlny. Pozorovaním správania sa zvukových vĺn odrážajúcich sa od objektu sa dá posúdiť tento tvar objektu.

Tím vedcov tiež prišiel na to, že tieto objekty sa dajú hmatovo cítiť a to sústredením viacerých ultrazvukových vzorcov vysielaných na našu ruku. Samotné ultrazvukové vzorce sa nedajú voľným okom vidieť, preto výskumný tím prišiel s nápadom usmerniť zariadenie na vrstvu oleja, tak, že zahĺbením sa do jeho povrchu vytvorí svetelné body.

Táto nová technológia môže časom viesť k dotykovým hologramom používaným pre vyučovanie, komplexnému dotykovému ovládaniu alebo môžu zvýšiť herný zážitok vo virtuálnej realite, ktorej sa môžete dotknúť. Svoje uplatnenie môže nájsť napríklad aj v medicíne, keď by mohlo takéto zariadenie zobrazovať zábery z CT.