Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Tekutý obväz, ktorý dokáže zastaviť silné krvácanie

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 12. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Stáva sa, že pri chvíľke nepozornosti sa môžeme pri domácich alebo iných prácach porezať. V dnešnej dobe máme k dispozícii rôzne tekuté náplaste alebo gély, ktoré pri drobných poraneniach dokážu zastaviť krvácanie.

Ako však čo najrýchlejšie zastaviť silné krvácanie, spôsobené strelným poranením alebo pri rezoch vnútorných orgánov počas chirurgických zákrokov? Čas v tomto prípade hrá veľkú rolu a takéto krvácanie môže mať fatálne následky.

S odpoveďou prichádzajú vedci z malej bio-technologickej spoločnosti v meste New York. Podarilo sa im vyvinúť rastlinný extrakt s názvom VetiGel, ktorý dokáže skoro v okamihu takýto typ krvácania zastaviť. Použité polyméry na rastlinnej báze majú schopnosť sa na seba navzájom naväzovať a dokážu aktivovať prirodzený proces zrážania krvi. Tak dochádza k prekvapivo rýchlemu zastaveniu aj silného krvácania.

Gél aktivuje hromadenie krvných doštičiek, ktoré sa na seba viažu. Urýchľuje väzbu bielkovín, fibrínu a krvných doštičiek, ktoré na mieste poranenia vytvoria ochrannú sieť a stabilizujú krvnú zrazeninu. Prirodzená priľnavosť gélu na poranení nevyžaduje vytvárať tlak na zastavenie krvácania, čo je užitočné najmä u pacientov, pri ktorých je potrebné aby zostali v pokoji.

VetiGel sa začína zatiaľ dodávať pre veterinárske kliniky, kde bude zachraňovať našich zvieracích miláčikov. Vedci budú mať tak možnosť zbierať informácie priamo z reálnych situácií, čo by malo urýchliť proces nasadenia aj pre ľudských pacientov.