Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Seriál: Šírenie TV signálu IV.

Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
20. 11. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Je všade okolo nás, ale my ich nevidíme - pokiaľ nemáme špeciálnu výbavu. Reč je o vlnách digitálneho vysielania na ktoré naozaj doma niečo špeciálne potrebujete. a o tom čo to je, sa dozviete v ďalšej časti nášho seriálu.

Na príjem digitálneho televízneho signálu je potrebné splniť tri základné podmienky – byť na území s jeho pokrytím, mať správne nastavenú anténu, ktorou sa signál prijíma a vlastniť DVB-T tuner. Väčšina pritom už samotnú anténu, či anténny systém v bytových domoch, na streche má z čias, kedy toto slúžilo na príjem analógového vysielania.

„Pri analógovom príjme sa využívala horizontálna polarizácia, pri prechode na digitál ju treba otočiť do vertikálu. Stačí urobiť otočenie o 90 stupňov a anténa je pripravená na príjem digitálneho vysielania. Potom je potrebné skúsiť na aktuálnom existujúcom rozvode zapojiť TV, preskenovať automaticky DVB-T vstup a zistíme či signál máme alebo nemáme,“ vysvetľuje Michal Drugaj, Sortec.

"Čiže je možnosť vyskúšať si aj svoju starú existujúcu anténu, či na ňu môžeme prijímať, alebo v mnohých prípadoch, keď diváci žijú vo väčších mestách alebo v blízkosti vysielača tak stačí takáto malá izbová anténa, stačí si ju pripojiť k TV prijímaču a v tom je tá jednoduchosť – netreba káble, inštalácie...“ hovorí Michal Šuran, Towercom.

Aj pri využívaní starších antén sa na prenos signálu do televízora využívali známe koaxiálne káble, či ešte dvojlinky. Tie však prenos, na rozdiel od starých antén, nemusia prenosu DVB-T signálu vyhovovať. Riešením je preto jednoduché natiahnutie nového kábla od antény k televízoru. V niektorých lokalitách možno treba tých antén viac, napríklad aj v pohraničných oblastiach, kde majú ľudia možnosť chytať vysielanie aj zo susediacich krajín. „Otázne je, či sme v pokrytí všetkých signálov z jedného smeru, alebo potrebujeme brať signál z viacerých smerov. Jednotlivé programy môžu vysielať z dvoch vysielačov a vtedy treba riešiť smerové antény, ktoré nám slúžia ako jedna anténa v jednom kábli,“ Michal Drugaj, Sortec.

O všetko sa v tomto prípade postarajú kanálové zlučovače. Samotnú anténu treba pritom nastaviť smerom na vysielač. Poslúžiť pritom môže napríklad aj mobilný telefón so správnou aplikáciou pre ladenie. V nej sa dokonca zobrazí aj presný azimut z našej polohy a šípka presne ukáže smer vysielača. V ťažších podmienkach je už dobré osloviť odborníka, ktorý odporučí i veľkosť antény. Na strechu ju treba osadiť pevne, no je pomerne malá a počasiu dobre odoláva, rovnako, ako aj DVB-T signál. Odborníkom sa určite oplatí prenechať aj riešenie spoločných rozvodov v bytovkách, najmä ak sa obyvatelia rozhodnú oživiť anténny systém, na ktorý možno zanevreli. Ak sú antény ešte funkčné, stačí zrekonštruovať len rozvody káblov.

„Neni to vôbec žiadny problém, signál sa dá vetviť, robíme pravidelne rozvody na 100 a viac bytov, tam nie je problém, dá sa to nastaviť, vypočítať a správne navrhnutý rozvod nemá problém napojiť byt aj vo vzdialenosti ja 100 metrov od nejakej antény či rozbočovača,“ vysvetľuje Michal Drugaj, Sortec. Všetko si však vyžaduje správne vypočítanie parametrov – treba totiž zistiť, aký silný signál sa má do kábla vpustiť, lebo po určitých metroch dochádza v rámci kábla k útlmu signálu. No na všetko sú už dnes k dispozícii technológie.

Ďalšou nevyhnutnou súčasťou DVB-T reťazca je samotný prijímač signálu. Moderné televízory ho už majú štandardne zabudovaný. Ak ale takúto možnosť používateľ nemá, musí zvoliť externý DVB-T prijímač v podobe takzvaných set top boxov. „Čo sa týka set top boxov majú HDMI aj SCART, takže sa dajú používať aj so starším i novším TV, ktorý by nemal normu mpeg4, ktorá je pri niektorých programoch vo vyššom rozlíšení potrebná. Čo sa týka výstupu cez koaxiálny kábel TV, tá možnosť tam už nie je, pri starom TV je potrebné použiť externý modulátor,“ hovorí Michal Drugaj, Sortec.

Externých DVB-T prijímačov je dnes naozaj dosť. Líšia sa však nielen veľkosťou a funkciami, ale napríklad aj možnosťou prijímať i platené programy. V tomto prípade musia byť vybavené takzvaným CI slotom, do ktorého sa vkladá dekódovacia karta s predplatenou ponukou. Práve možnosť doplnkových programov je ďalšou výhodou DVB-T vysielania. Keď má teda používateľ všetok hardware k dispozícii, nebráni mu už nič v tom, aby mohol naplno využiť všetky moderné funkcie, ktoré mu digitálny spôsob šírenia signálu prináša.

„Aktuálne je k dispozícii EPG, ktorý obsahuje podrobné informácie o práve vysielanom programe, dá sa naprogramovať aj nahrávanie, lebo sú tam začiatky i konce vysielania. Ďalšou funkciou je duálny zvuk, tiež vysielanie vo vysokom rozlíšení, ktoré obsahuje už aj priestorový zvuk,“ vraví Michal Šuran, Towercom.

S DVB-T signálom sa pritom naplno počíta aj v budúcnosti. Už dnes je v testovaní aj HBB TV, čo je televízia s hybridným, interaktívnym vysielaním. Ide o prepojenie televízie a internetového pripojenia, kedy je pre divákov dostupný aj ďalší obsah. Popri sledovaní televízie si tak môžete pozrieť aj priamo aktuálnu predpoveď počasia.

Takto teda vyzerá DVB-T vysielanie z pohľadu diváka. V ďalšej časti nášho seriálu sa však pozrieme na miesta, odkiaľ sa signál dostáva priamo k divákovi. No tentoraz vás povodíme po celom Slovensku a spolu nahliadneme na najdôležitejšie vysielače, ktoré našu krajinu pokrývajú práve DVB-T signálom.