Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

iRobot: Roomba 880 so sprievodným slovom

Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
3. 11. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Žena a metla - vážení, tak tento stereotyp sa stáva pomaly minulosťou, pretože vývojári z iRobots prichádzajú totiž so zariadením, ktoré vymení toto "manuálne mobilné zariadenie" za automatické!

iRobot Roomba série 800 je autonómny robotický vysávač, ktorý funguje so všetkými typmi povrchov v domácnosti, či kanceláriách. Je mu jedno, či sú to koberce, dlažby, laminátové alebo drevené podlahy. Zvládne všetko. Oproti predchádzajúcim modelom však prináša v prvom rade efektívnejší sací výkon. O ten sa stará nový motor, ktorý je až päťnásobne výkonnejší ako pri predchodcovi. Ďalšou inováciou je to, že celý systém je navyše lepšie utesnený a aj to účinnosti vysávania výrazne napomáha. Pribudol i systém Aeroforce, ktorý spája viacero nových technológií. "Prvým vylepšením sú hlavné kefy, toré sú nedávno skontrštruované a tie kefy majú dôležítú výhodu, že robota neterba tak často čistiť... samotné kefy zberajú o 50% viac nečistôt ako predchádzajúce série," vraví Ivan Mucha, Play Electronics. 

Vďaka použitému materiálu sa na gumené kefy nenamotávajú takmer žiadne vlasy a nenanášajú sa nečistoty. Takto ich preto stačí čistiť raz za tri - štyri mesiace. Roomba je inteligentný robotický vysávač, a tak sa teda vie v priestore pohybovať sám. Pomáha mu v tom technológia i-Adapt. Iná technológia, s názvom Dirt Detect, zasa pomáha robotovi vyhľadávať miesta, na ktorých je nečistôt viac. Vysávač sa im potom venuje dovtedy kým špina nezmizne.

"Viac znečistené miesto robot rozoznáva pomocou dvoch typov senzorov. Ten prvý je akustický, ktorý rozoznáva väčšie nečistoty a potom je robot vybavený optic senzormi, ktoré rozoznajú veľmi jemný prach. Oba senzory vidia i do zberača a hlási ked je plný." Ďalšie senzory zabezpečujú, aby robot nespadol zo schodov, takže sa im vyhýba. Roomba uprace na jedno nabitie zhruba 120 metrov štvorcových a keď sa vyšťaví, putuje sama do nabíjacej stanice. Túto vlastnosť zdedila po predchodcoch.

"Pomocou novej batérie X-life robot dokáže povysávať rovnakú plochu, ale jej životnosť je dlhšia, čiže vydrží viac nabíjacích cyklov." Podľa výrobcu by mala byť životnosť batérie až dvojnásobná oproti staršiemu modelu. Vysávaču teda nič nebráni v tom, aby sa mohol každý deň venovať tomu, čo vie najlepšie. Stačí ho pritom len naprogramovať na istú hodinu, v ten-ktorý deň a pomocou špeciálnych majákov mu vymedziť priestor na upratovanie.

Pri každodennom upratovaní, ktoré sa určite zíde, je robotický vysávač najefektívnejší. Takže po príchode domov môže na nás určite čakať čistá domácnosť.