Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Samsung Galaxy Note 4 a Gear S so sprievodným slovom

Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
29. 9. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Juhokórejský Samsung predstavil na výstave IFA 2014, popri iných novinkách, aj svoj nový prírastok do rodiny Galaxy. Ide o Note, už s poradovým číslom štyri. Rovnako ako jeho predchodcovia prináša všetky doterajšie výhody, ktoré však producent posunul ešte o krok ďalej. No a na tie najzaujímavejšie sa teraz pozrime.

Galaxy Note štyri prišiel na výstavu do Nemecka vo vynovenom dizajne, s kovovým rámikom a s päť celých sedem palcovým displejom s QHD rozlíšením. Je to samozrejme viac ako full HD, konkrétne 2560 na 1440 bodov. Pomerne zaujímavé rozlíšenie si však vyslúžila aj kamera v mobile, ktorej pribudla i stabilizácia obrazu. "Zariadenie obsahuje jednak 16 mpx zadný fotoaparát s OIS, ale zaujímavý je aj predný foťák s 3,7 mpx a obsahuje nové funkcie pre selfie," hovorí Ivan Kapec zo spoločnosti Samsung.  

Predný objektív prepúšťa aj viac svetla, čo robí zábery jasnejšími a ostrejšími. Zaujímavosťou je však aj snímanie až v 120 stupňovom uhle. V preklade ide o širší záber, teda na selfie sa teraz zrejme zmestí aj viac ľudí. Výhodou je aj to, že pri selfie netreba vôbec použiť dotyk prsta na displej pre stlačenie spúšte. Pre tento účel stačí prst priložiť na snímač merania tepu srdca, na zadnej strane smartfónu. Je teda zrejmé, že sa oximeter uplatnil aj pri štvrtej generácii Notu. No a svoj priestor dostalo aj digitálne pero Stylus. 

"Samozrejme, aj tento rok sme sa s S Perom posunuli vpred, pribudli nové funkcie, za všetko spomeniem Smart Select, pomocou ktorého robíme výbery rôznych displejov. Následne sa skopírujú do klipartu a neskôr ich použijeme v rôznych iných dokumentoch." Samotné výbery sa potom dajú editovať podobne ako obrázky. Funkcia Pen-Like-Mouse vám zase po stlačení pera nahradí kurzor myšky a vyznačíte si tak text, ktorý si môžete skopírovať z webu alebo e-mailu. Potom s ním môžete ďalej pracovať napríklad v rámci poznámok. Aj s výrezom, ktorý si tiež spravíte pomocou S-pera, môžete po novom jednoducho manipulovať. 

"Pre tento rok Samsung spravil tzv. multiklipboard, kde do jednej schránky skopírujeme niekoľko klipov, ktoré následne vieme pekne menežovať a vylepšovať a následne ich pripájať do ďalších dokumentov." Prehľadný a veľký displej si určite vypýta aj energiu a teda má svoje nároky na batériu. Tá by však vďaka rôznym vylepšeniam mala vydržať, pri bežnom používaní, asi dva dni. Pomáha jej v tom aj funkcia extrémneho šetrenia batérie, ktorá známa už aj z Galaxy eS päťky. Rovnako však vývojom prešlo aj samotné dobíjanie. 

"Z nuly na 50 % za 33 minút, do plného nabitia dostanem batériu za 90 minút. K zariadeniu ako je Galaxy Note 4 patrí aj rôzne príslušenstvo. Reč je napríklad o zaujímavých Bluetooth bezdrôtových slúchadlách Galaxy Circle, alebo o zariadení Gear VR. Ide o okuliare s virtuálnou realitou, o ktorých si povieme viac v ďalšom vydaní. No poriadneho vynovenia sa dočkali i smart hodinky. Po novo sa volajú Galaxy Gear S a dá sa cez ne plnohodnotne telefonovať. "Pokiaľ sa pýtate, čím je Gear S nové oproti predchádzajúcim, rozdiel je tam v implementovaní SIM karty, čím sa stávajú nezávislým zariadením a plnohodnotným telefónom, ktorý obsahuje vaše obľúbené aplikácie, ktoré si môžete zobrať so sebou." 

Hodinky pritom spolupracujú aj so známym systém pre športovanie a monitorovanie zdravia, S-Healthom. Nechýba im podpora WiFi, či snímač srdcového tepu a GPS, no a obsahujú aj digitálnu plnohodnotnú klávesnicu pre odpisovanie na maily a podobne. Nenájdeme tu však už kameru, keďže tvorcovia sa usilovali o hladký jednoduchý dizajn so zakriveným super AMOLED displejom. Mimochodom, hodinky uvidíme opäť s operačným systémom Tizen.