Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Fitness náramky potvrdzujú: Máme nedostatok spánku

Fitness náramky potvrdzujú: Máme nedostatok spánku
Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
21. 8. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

The Wall Street Journal zverejnil zaujímavé dáta, ktoré pochádzajú zo stoviek tisícov nositeľov fitness náramkov Jawbone Up po celom svete. Okrem iného tieto náramky totiž (ako mnoho podobných náramkov) monitoruje i spánkové návyky. A nie je to bohviečo...

Dá sa povedať, že nedostatok spánku je akoby syndróm dnešnej doby. Ak ním „trpíte“ aj vy, vedzte, že v ňom nie ste sami. The Wall Street Journal zverejnil zaujímavé dáta, ktoré pochádzajú zo stoviek tisícov nositeľov fitness náramkov Jawbone Up po celom svete. Okrem iného tieto náramky totiž (ako mnoho podobných náramkov) monitoruje i spánkové návyky. A nie je to bohviečo. Dokonca aj v tých relatívne najkľudnejších mestách ako Melbourne ľudia spávajú vo všeobecnosti len odporúčané minimum v podobe 7 hodín spánku. V Tokiu je to dokonca priemerne menej ako 6 hodín. Netreba si klamať – človek si dá kávu, prípadne nejaký ten energetický nápoj, no telo veľmi dobre pozná skutočnosť a činnosť mozgu rovnako.

Z dát ďalej vyplýva, že cez pracovné dni vstávajú ľudia skoro, kým cez víkendy zvyknú dospávať. Najväčšiu aktivitu majú nositelia Jawbone Up asi v polovici dňa, no všetka únava relatívne zmizne, ak sa chystá nejaké víkendové dobrodružstvo.

Napriek tomu, že dáta sa vzťahujú iba na nositeľov Jawbone, predsa len sa dajú mierne zovšeobecniť vzhľadom na množstvo respondentov. Výsledok je teda alarmujúci pre všetkých. Nedostatok spánku má mnohé následky, o ktorých sa dá dočítať hocikde na internete. Nočný oddych netreba podceňovať.