Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Tesla a Panasonic: Spoločná výroba batérií do elektromobilov

Tesla a Panasonic: Spoločná výroba batérií do elektromobilov
Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
6. 8. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosti Tesla a Panasonic podpísali zmluvu o spolupráci v rámci novej fabriky na veľkokapacitnú výrobu batérií pre pohon elektromobilov s názvom Gigafactory. Cieľom má byť poriadne zníženie cien takýchto batérií a na druhej strane sa do roku 2,020 plánuje zamestnať 6,500 ľudí v súvisiacej výrobe.

V prípade, že sa elektrické vozidlá stanú takými populárnymi, ako si predstavuje Tesla, potom bude prudko potrebné množstvo batérií - a s dobrou cenou. Tesla už podnikla kroky smerom k tomuto cieľu tým, že začiatkom roka založila Gigafactory – teda podnik na masovú produkciu lacnejších batérií do elektrických áut. Do roku 2,020 plánujú v Gigafactory vyrábať ročne pol milióna batérií s predpokladaným výkonom 35 GWh/rok. Súčasný výkon batérií je tesne pod touto hodnotou.

V tomto zmysle pred pár dňami podpísali dohodu s Panasonicom na výstavbu fabriky na výrobu batérií do elektrických áut. V zmluve sa hovorí o takomto rozdelení polí pôsobnosti: „...Tesla pripraví, poskytne a bude spravovať pozemok, budovy a nástroje, kým Panasonic bude vyrábať a dodávať valcové li-iónové batérie a investovať do súvisiacich zariadení a vybavenia...“ No a čo z toho vyplynie? Na jednej strane sa očakáva poriadne zníženie cien takýchto batérií a na druhej strane sa do roku 2,020 plánuje zamestnať 6,500 ľudí v súvisiacej výrobe. Gigafactory bude sídliť v niektorom z južných štátov USA.

Zdroj: Tesla