Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Omega 3 mastné kyseliny by mohli výrazne znížiť výskyt detskej astmy

Omega 3 mastné kyseliny by mohli výrazne znížiť výskyt detskej astmy
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 1. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Detská astma je jednou z najčastejších príčin návštev pohotovosti, hospitalizácie a vymeškaných dní v škole v súvislosti s ochorením. Na túto chorobu neexistuje žiaden liek a môže pretrvávať až do dospelosti. Našťastie nový výskum preukazuje, že ak matky počas tehotenstva prijímajú dostatok Omega 3 mastných kyselín, ich deti vo vývine sa v budúcnosti môžu tomuto ochoreniu vyhnúť.

Výskum vykonala univerzitná nemocnica v Copenhagene v rámci programu Copenhagen Prospective Studies on Astma in Childhood (COPSAC), v spolupráci s kanadskou univerzitou z Waterloo. Počas výskumu bola 736 dánskym ženám v treťom trimestri tehotenstva podaná denná dávka buď Omega 3 mastných kyselín z rýb, alebo dávka placeba z olivového oleja, Vzorky krvi odobraté v 24 týždni tehotenstva a jeden týždeň po podaní dávok potvrdili, že prvá skupina žien mala zvýšenú hladinu Omega 3 mastných kyselín.

Po narodení detí bolo 695 z nich sledovaných po dobu piatich rokov, čo je obdobie, v ktorom sa začína detská astma zvyčajne vyskytovať. Vedci zistili, že deti od mamičiek so zvýšeným príjmom Omega 3 mastných kyselín mali v priemere o 30,7 percenta menšiu pravdepodobnosť rozvoja astmy v porovnaní so skupinou detí od mamičiek, ktoré brali placebo z olivového oleja.

Vedci zistili, že Omega 3 mastné kyseliny môžu zredukovať pravdepodobnosť vzniku detskej astmy v rannom detskom veku

Zistenia nie sú zrejme pre niektorých prekvapením, pretože tieto polynasýtené mastné kyseliny sú známe, že hrajú kľúčovú úlohu v regulácii odoziev ľudského imunitného systému. Mnohí ľudia však nemajú dostatok Omega 3 mastných kyselín v tele z dôvodu, že nejedia ryby alebo výživové doplnky z rýb. Štúdia dokazuje že vlastnosti dlhého reťazca Omega 3 mastných kyselín majú protizápalový vplyv a ich nedostatok v strave súvisí s rastúcou mierou detskej astmy.