Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Svoje srdce si budete môcť skontrolovať už aj cez mobilnú aplikáciu

Svoje srdce si budete môcť skontrolovať už aj cez mobilnú aplikáciu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 11. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Atriálna fibrilácia je najčastejším typom srdcovej arytmie, čiže nepravidelného srdcového rytmu. Pokiaľ nie je sledovaná, môže v niektorých prípadoch dokonca spôsobiť mŕtvicu. Toto ochorenie sa zvyčajne deteguje u pacienta za pomoci elektrokardiogramu (EKG).

No v dnešnej mobilnej dobe sa dá použiť aj vyvinutá aplikácia pre iPhone, ktorá robí to isté neinvazívnou formou bez fyzického kontaktu. Mobilnú aplikáciu pod názvom Cardiio Rhythm vytvoril tím vedcov z čínskej univerzity v Hongkongu. Aplikácia využíva fotoaparát iPhonu pre analýzu jemných zmien vo farbe kože na tvári pacienta. Tie sú zvyčajne indikátorom výkyvov frekvencie tepu srdca.

Vedci testovali schopnosti mobilnej aplikácie Cardiio Rhythm na 85tich pacientoch, z ktorých pri 25tich už bola zistená atriálna fibrilácia prostredníctvom čítania z elektrokardiogramu. Aplikácia bola schopná detegovať srdcovú poruchu s presnosťou viac ako 92 percent a takmer 95 percentnú úspešnosť dosiahla pri identifikovaní prípadov bez atriálnej fibrilácie.

Ilustračný obrázok (Kredit: Pixabay)

Hoci to nie je úplne dokonalé, vedci tvrdia, že by tento spôsob bezkontaktnej technológie je pohodlný, rýchly a atraktívny pre použitie počas skenovanie ochorení vo veľkých komunitách. Mobilná aplikácia Cardiio Rhythm by si mohla nájsť svoje miesto aj u používateľov, ktorí chcú s veľkou pravdepodobnosťou vedieť, ako na tom ich srdce. Samozrejme najlepší spôsob ešte stále je návšteva svojho lekára.