Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Infračervená kamera môže skoršie identifikovať tvorbu dutín v zuboch

Infračervená kamera môže skoršie identifikovať tvorbu dutín v zuboch
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 10. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pravidelné čistenie zubov a kontroly u zubného špecialistu môžu znížiť riziko tvorby zubných dutín a kazov, no ani to nie je stopercentne zaručené. V súčasnej dobe zubní lekári môžu vyhľadávať tvoriace sa zubné dutiny dvomi hlavnými spôsobmi, a to vizuálnou kontrolou alebo prostredníctvom röntgenových lúčov.

Vizuálna inšpekcia zubov dokáže zvyčajne detegovať iba dutiny, ktoré sú relatívne v pokročilom stave, no a vyšetrenie pomocou röntgenových lúčov je síce presnejšie, ale niekedy nedokáže odhaliť drobné dutiny na povrchu zubov. No nová technológia, ktorú vyvíjajú vedci z univerzity York v Toronte by zubárom mohla poskytnúť efektívnejšiu alternatívu.

Neinvazívny nový postup začína tým, že každý zo zubov pacienta je najskôr vystavený zdroju laserového svetla. Finančne nenáročné zariadenie známe pod označením Thermophotonic Lock-in Imaging (TPLI) je nástroj, ktorý sa následne pri vyšetrení použije, a ktoré predstavuje infračervenú kameru s dlhými vlnovými dĺžkami, ktorá vytvára snímky zubov pacienta.

Vedci vyvinuli zariadenie, ktoré pomocu infračevenej kamery dokáže skoršie identifiokovať zubnú dutinu

Pokiaľ sú v zuboch prítomné akékoľvek dutiny, expozičné svetlo spôsobí neustále emitovanie malého množstva tepelného infračerveného žiarenia, ktoré je detekovateľné pravé prostredníctvom tejto kamery.

Hoci je zariadenie vo vývojovej fáze, vedci túto technológiu už úspešne otestovali na extrahovaných ľudských stoličkách. Tie boli vystavené demineralizácii tak, že boli ponorené do roztoku kyseliny po dobu 2, 4, 6, 8 a 10 dní. Kým pri použití nového zariadenia TPLI boli vedci schopní detegovať dutiny spôsobujúce lézie už po dvoch dňoch, vizuálna kontrola u rovnakých stoličiek nebola schopná odhaliť dutiny ani po desiatich dňoch vystavenia kyseline.

Zariadenie TPLI by v budúcnosti mohlo pomáhať zubárom efektívnejšie odhaľovať tvoriace sa zubné dutiny