Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Kostné implantáty, ktoré dokážu rásť spolu s deťmi

Kostné implantáty, ktoré dokážu rásť spolu s deťmi
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 10. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ak treba chirurgicky nahradiť časti chýbajúcich alebo poškodených kostí, deje sa to zvyčajne dvomi spôsobmi: odobratím kúska kosti z iného miesta v tele, alebo pomocou kovových implantátov. Prvá možnosť je invazívna a bolestivá, zatiaľ čo kovové implantáty nedokážu rásť spolu s pacientom, čo v prípade detí vyžaduje ďalší chirurgický zásah pri výmene za väčší implantát.

Vedci z univerzity Northwestern v Illinois však vyvíjajú alternatívny postup prostredníctvom elastických 3D tlačených implantátov, ktoré dokážu kostné bunky rozširovať v tele pacienta. Tím vedcov pod vedením Dr. Ramille N. Shah vytvoril niečo ako „atrament“ zložený prevažne z hydroxid apatitu , čo je vápenatý minerál, ktorý sa prirodzene vyskytuje v ľudských kostiach. Atrament obsahuje aj biologicky odbúrateľný polymér, ktorý sa používa napríklad pri stehoch.

Pri použití tohto atramentu ako médium pre 3D tlač dokázali vedci vytvoriť trojrozmerný kostný implantát, ktorý môže byť vytlačený priamo podľa potrieb pre daného pacienta. Vytlačený biomateriál obsahuje iba 10 percent polyméru, no napriek tomu dokáže udržiavať hyperelestickú konzistenciu. To v praxi znamená, že sa implantáty dokážu roztiahnuť spolu s okolo rastúcou kosťou.

Vedci vyvinuli implantát, ktorý dokáže rásť spolu s rastom kostí v tele pacienta

Okrem toho hydroxid apatitu indukuje regeneráciu kostí. Táto jeho vlastnosť spolu v kombinácii s poréznou povahou biomateriálu by mohla mať za následok to, že implantát by v priebehu času mohol byť postupne nahradený prirodzenou kosťou. Navyše látky, ako sú antibiotiká a rastové zlúčeniny by sa mohli pridať ako zložka do atramentu bez toho, aby to ovplyvnilo jeho vlastnosti.

Vedci dúfajú, že v budúcnosti sa bude dať naskenovať poškodená kosť u dieťaťa, 3D tlačou sa vytlačí implantát prispôsobený na mieru a po chirurgickej aplikácii by v detskom tele mohol zostať natrvalo.