Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Gén, ktorý reštartuje kmeňové bunky, by mohol spomaliť proces starnutia

Gén, ktorý reštartuje kmeňové bunky, by mohol spomaliť proces starnutia
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 7. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Starnutie je údelom každého z nás a tak nie je žiadnym prekvapením, že boj proti nemu púta pozornosť množstva vedeckých pracovníkov. Nová štúdia, ktorá je zameraná na embryonálne kmeňové bunky génu zvaného „Nanog“, zistila, že obnovenie regeneračných vlastností dospelých kmeňových buniek, ktoré prirodzene časom klesá, má potenciál spomaliť alebo dokonca zvrátiť účinky starnutia.

Štúdia vypracovaná vedcami z univerzity Buffalo je cielená na dospelé kmeňové bunky, ktoré sa nachádzajú po celom tele, a ktoré môžu v prípade potreby doplniť umierajúce bunky. Problém je však v tom, že čím sú ľudia starší, tým sú tieto kmeňové bunky stále menej a menej účinné, čo má za následok známe symptómy a poruchy pri starnutí.

Vložením génu Nanog do starších kmeňových buniek vyvolalo reťazovú reakciu, ktorá pomáha bunkám získať späť ich bývalé regeneračné vlastnosti. Gén otvoril dve kľúčové bunkové cesty, známe ako Rho prepojené proteínové kinázy (ROCK) a transformujúci rastový beta faktor (TGF-β). V dôsledku toho sa spiace proteíny, nazývané ako aktíny, znovu aktivovali, a poskytli kmeňovým bunkám štruktúru pre vytvorenie formy svalovej bunky. Sila, ktorú tieto bunky generujú, pomáha zlepšiť schopnosti regenerácie dospelých kmeňových buniek.

Vedci vložením génu Nanog dokázali reštartovať regeneráciu starších kmeňových buniek

Tím vedcov rôznymi spôsobmi vykonal testy na troch rôznych vzorkách starších buniek. Boli to bunky odobraté zo starších darcov, staršie bunky vypestované v kultúre v laboratóriu, a bunky izolované od pacientov trpiacich syndrómom Hutchinsona-Gilforda, čo je vzácna genetická porucha, ktorá urýchľuje starnutie. Počas testov na týchto vzorkách bolo zistené, že gén Nanog úspešne reštartoval regeneráciu kmeňových buniek vo všetkých troch prípadoch.

Pri géne Nanog bolo zistení, že aktivuje centrálny regulátor tvorby svalov a faktor odozvy séra, čo vedcom naznačuje, že rovnaký účinok by mohol mať aj u kostrových, srdcových a iných svalových typov. Vedci momentálne pracujú na identifikácii liekov, ktoré by mohli replikovať alebo napodobňovať účinky génu Nanog.

Gén Nanog by mohol pomôcť pri spomalení procesu starnutia ľudského organizmu