Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Elektronické „tetovanie“ nenápadne monitoruje aktivitu svalov

Elektronické „tetovanie“ nenápadne monitoruje aktivitu svalov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 7. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Elektromyografia zaznamenáva elektrické signály svalov pre diagnostiku neuromuskulárnych porúch, no tieto postupy zvyčajne vyžadujú vloženie ihlových elektród do samotného svalu. Tím vedcov z univerzity v Tel Avive (TAU) v Centre pre nanovedu a nanotechnológie vyvinuli dostupnejšiu neinvazívnu metódu v podobe elektronického „tetovania“, ktoré nenápadne monitoruje aktivitu svalov pre lekárske a komerčné účely.

Zariadenie sa skladá z troch častí – z uhlíkovej elektródy, lepiaceho povrchu, ktorý drží dočasné tetovanie na koži a z vodivého polymérového povlaku založeného na nanotechnológii so špeciálnou nanotopografiou, ktorá zvyšuje výkonnosť elektródy.

Elektronické „tetovanie“ je vlastne priesvitná náplasť, ktorá umožní používateľovi pripojiť zariadenie na kožu nad sval, ktorý potrebuje byť sledovaný. Po aplikácii používateľ rýchlo zabudne, že vôbec niečo také má na sebe a neprekáža mu to v žiadnej činnosti. Zatiaľ čo sa venuje svojim zvyčajným aktivitám, elektróda meria a zaznamenáva aktivitu svalov a dokáže zbierať silné a stabilné signály aj počas niekoľkých hodín bez podráždenia pokožky.

Vedci z univerzity v Tel Avive vyvinuli elektronické

Výskumníci z TAU využili kožnú elektródu pre sledovanie svalov pacientov trpiacich neurodegeneratívnymi ochoreniami. V budúcnosti by mohlo toto zariadenie pomáhať v rehabilitácii pacientov po cievnej mozgovej príhode, či osôb po amputácii na kontrolu umelých končatín s použitím zostávajúceho svalstva, ako aj na monitorovanie ospalosti vodičov a prípadné mapovanie ľudských emócií.

Elektródy vo forme dočasného tetovania by mohli poskytnúť aj alternatívne riešenie pre ďalšiu formu výskumu. Umiestnením na tvári nositeľa sledujú elektrické signály tvárové svaly, aby poskytli údaje o podvedomých reakciách na rôzne vstupy.

Neinvazívne monitorovanie svalovej činnosti je možné formou náplaste s elektródami