Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Želatína slúži vedcom pre budovanie svalových vlákien v laboratóriách

Želatína slúži vedcom pre budovanie svalových vlákien v laboratóriách
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 7. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vytvorenie svalstva pre testovanie v laboratórnych podmienkach je náročný proces, pri ktorom predchádzajúce pokusy využívali plastovú konštrukciu, no v tomto procese sa nedokázali vyprodukovať plne vytvorené svalové vlákna. Tím vedcov z univerzity Southern California (USC) však použil odlišný prístup so želatínou a podmáčaným gélom, alebo hydrogélom pre vytvorenie konštrukcie potrebnej k pestovaniu svalovej hmoty.

Nový výskum je posledný v rade úsilia, ktoré vedie k vytváraniu laboratórnych verzií svalových orgánov od pľúc až po pracovné modely srdcových ochorení. Cieľom je vyrábať svalové systémy priamo v laboratóriách, ktoré dokážu presne simulovať orgány a ostatné tkanivá, čo by umožnilo výskumníkom vykonávať štúdie a vývoj nových liekov s nulovým rizikom pre zdravie pacienta.

Počas embryonálneho vývoja sa svaly formujú okolo kostry, kedy sa bunky zvané myoblasty spájajú dokopy, aby vytvorili vlákna nazývané myotuby. Vedci sa pokúsili tento proces obnoviť v laboratórnych podmienkach a skúšali vypestovať myšie myotuby na drobných plastových konštrukciách. No problém bol ten, že vlákna jednoducho nepriľnuli a nedržali k materiálu už počas prvého týždňa a nerástli podľa želania.

Vedci sa zaoberajú produkciou svalových vlákien v laboratóriách za pomoci želatínového gélu, ktorý slúži ako kostra

Vedci z USC sa rozhodli tento problém prekonať za použitia inej konštrukcie pre pestovanie vlákien, a to pomocou hydrogélu vyrobeného zo želatíny, ktorý je derivátom bežne sa vyskytujúcej svalovej bielkoviny kolagénu. Hoci sa gél z veľkej časti skladá z vody, jeho mechanické vlastnosti sú podobné vlastnostiam prirodzeného rastového prostredia, a pretože sa jedná o prírodný biomateriál, je väčšia pravdepodobnosť udržania a rastu buniek na konštrukcii.

V štúdii bolo preukázané, že po troch týždňoch sa myotuby myší pevne spojili s hydrogélovou konštrukciou, narástli širšie a dlhšie a boli oveľa rozvinutejšie, ako sa vôbec predpokladalo. Hoci sú ešte potrebné ďalšie štúdie, vedci sa domnievajú, že ľudské myotuby by mohli byť rovnako dobre vypestované za použitia tejto metódy želatínovej konštrukcie. Takto vypestované svalstvo by sa mohlo využívať pre výskum svalov a rozvoj nových liečiv.

Svalové vlákna sa dokázali pevne spojiť s hydrogélovou konštrukciou a rásli rýchlejšie, ako sa vôbec očakávalo