Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Textilná exo-výstroj pomôže ľudom s obmedzenou pohybovou schopnosťou

Textilná exo-výstroj pomôže ľudom s obmedzenou pohybovou schopnosťou
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 5. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Výskumníci z Wyss Institute, ktorý patrí pod univerzitu Harvard, vyvinuli novú ľahkú exo-výstroj, ktorá je založená na poddajnej textilnej báze. Inštitút spolupracuje na vývoji so spoločnosťou ReWalk Robotics, ktorá je známa svojou výrobou rôznych exoskeletonov. Novinka by mohla pomáhať získať späť pohyblivosť pacientom s postihnutím dolných končatín.

Výskumný tím najprv študoval biomechaniku toho, ako človek kráča, výsledky skúmania sa uplatnili pri návrhu exo-výstroje, ktorý je namiesto plne poháňanej konštrukcie vytvorený tak, aby bol ľahký a dodával osobe s telesným postihnutím relatívne malé množstvo pomoci. Po mnohých prototypoch došli výskumníci k finálnemu návrhu, ktorý tvoria flexibilné napájacie systémy skombinované s funkčnou textíliou.

Nová exo-výstroj je podľa výskumníkom prvá svojho druhu a môže poskytovať pomoc pre ľudí, ktorí prekonali mŕtvicu alebo trpia chorobami, ako je roztrúsená skleróza. Tvorcovia tiež dúfajú, že ich dielo by mohlo byť užitočné aj pre pomoc starším pacientom, ktorí tak budú môcť byť viacej mobilnejší.

exoskeleton, exo-výstroj, pacient, pohyb, Harvard, výskum, veda, Wyss Institute, textília, pohon, technológie, novinky, technologické novinky, inovácie, recenzie, prvé dojmy

Dizajn z textílií je neobmedzujúci a ľahký, pričom využíva výkonné pohony ukryté vo vnútri pásu. Novinka pacientom pomáha s pohybom spôsobom, ktorý je oveľa prirodzenejší ako u bežných exoskeletonoch. Zároveň poskytuje väčšiu mieru stability a znižuje únavu pri používaní. Je určený pre ľudí, ktorí sa dokážu sami čiastočne pohybovať a pomáha im prekonávať problémy spôsobené chorobou alebo vekom. Použitý materiál tiež predstavuje nižšie náklady na výrobu, ako u bežných exoskeletonov.

Tým výskumníkov z Wyss Institute plánuje pokračovať vo vývoji svojho exo-výstroja, pričom ich cieľom je zabezpečiť dostupnosť na trhu. Vďaka partnerstvu so spoločnosťou ReWalk Robotics by sa mohla exo-výstroj naďalej rozvíjať pre celý rad komerčných lekárskych aplikácií.