Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

MIT: Regenerujúci gél pre dávkovanie liekov v tele

MIT: Regenerujúci gél pre dávkovanie liekov v tele
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 2. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedci z technologického inštitútu v Massachusetts (MIT) vyvinuli nový hydro gél, ktorý má schopnosť sa regenerovať a môže byť do tela aplikovaný pomocou injekčnej striekačky. Gél pomôže do tela preniesť až dva lieky naraz, pričom ich vie postupne uvoľňovať. To umožní jednoduchšiu liečbu pri niektorých vybraných ochoreniach.

Používaniu gélov na prenos liekov do organizmu sa vedci venujú nejaký ten čas. Tieto gély sa môžu formovať do špecifických tvarov a môžu liek, ktorý nesú, uvoľniť v určitom časovom období. Ich statická povaha im umožňuje aj liečenie konkrétneho tkaniva.

Súčasné verzie nie sú moc praktické, keďže pri nich musí byť gél chirurgicky zavedený do tela. Túto prekážku prekonali vedci z MIT s ich hydro gélom, ktorý sa aplikuje cez injekčnú striekačku.

Nový gél je vyrobený z PEG-PLA polymérových nanočastíc, ktoré v kombinácií s vláknami polyméru celulózy vytvára tenké mriežkovité väzby. Pri napätí sa tieto mriežky nanočastíc a polymérov rozbijú a pri uvoľnení napätia sa samé zregenerujú do svojej podoby naspäť.

Nanočastice môžu prenášať vo svojich jadrách hydrofóbne malé molekuly liekov, protilátok a proteínov. Každá zložka gélu môže byť nastavená tak, aby uvoľnila liek pri zaťažení v rôznom čase a rýchlosti. Metóda bola testovaná na myšiach, kedy v ich tele gél uvoľňoval dve liečivá po dobu niekoľkých dní.

Tento gél by sa mohol používať pri liečbe rakoviny, makulárnej degenerácie, srdcových ochorení a pri iných chorobách vyžadujúcich dlhodobé liečenie.