Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Mravce produkujú život zachraňujúce antibiotiká na infikované rany

Mravce produkujú život zachraňujúce antibiotiká na infikované rany
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 1. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Už nejaký čas je známe, že chemické látky produkované niektorými mravcami majú antibiotické vlastnosti. Vôbec po prvýkrát sa však nedávno zistilo, že jeden druh mravcov tieto chemikálie skutočne používa na liečbu infikovaných rán, ktoré počas bojov utŕžili ich spolubojovníci.

Tento druh, mravec Matabele (Megaponera analis), sa vyskytuje v rôznych oblastiach Afriky južne od Sahary. Živí sa výlučne termitmi, čo znamená, že skupiny mravcov musia pravidelne vykonávať nájazdy na blízke kolónie termitov. Termiti v týchto kolóniách však rozhodne nie sú bezbranní, pretože mnohým útočníkom spôsobujú vážne zranenia. Ak sa tieto rany infikujú, zranené mravce môžu zomrieť.

Medzinárodný tím výskumníkov teraz zistil, že keď sa takéto rany infikujú, uhľovodíkový profil mravčej kutikuly (tvrdého exoskeletu) sa zmení spôsobom, ktorý môžu zistiť ostatné mravce v kolónii. Tieto mravce reagujú tak, že z jednej zo svojich metapleurálnych žliaz, ktoré sa nachádzajú po stranách hrude, nasajú antibiotický sekrét a pomocou čeľustí ho nanesú na ranu.

Metapleurálne žľazy, z ktorých pochádzajú antibiotické látky, sa nachádzajú po stranách hrudníka mravca.

Počas laboratórnych testoch sa zistilo, že aplikácia antibiotickej tekutiny znižuje úmrtnosť infikovaných mravcov približne až o 90 %. Dôležité je, že jeden typ baktérií, ktoré sú bežne zodpovedné za infekcie, konkrétne Pseudomonas aeruginosa, je často aj vinníkom infekcií odolných voči antibiotikám u ľudí. Vedci sa preto snažia identifikovať všetky špecifické antibiotiká produkované mravcami, aby ich mohli použiť na ľudí.

„S výnimkou človeka nepoznám žiadneho iného živého tvora, ktorý by dokázal vykonávať také sofistikované lekárske ošetrenie rán,“ povedal Dr. Erik Frank z nemeckej Julius-Maximilians-Universität Würzburg, ktorý viedol výskum spolu s profesorom Laurentom Kellerom zo švajčiarskej Univerzity v Lausanne.

Článok o tejto štúdii bol nedávno uverejnený v magazíne Nature Communications.

Mravec Matabele ošetruje rany mravca, ktorému termity odhryzli nohy.