Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Baktériami naplnený „živý obväz“ pomáha pri hojení chronických rán

Baktériami naplnený „živý obväz“ pomáha pri hojení chronických rán
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 11. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pri liečbe chronických rán sa ošetrovatelia zvyčajne snažia, aby sa v ranách nenachádzali baktérie. Nový experimentálny obväz však v skutočnosti prináša baktérie, ktoré pomáhajú pri hojení takýchto chronických rán.

Keď sa diabetický kožný vred alebo iná chronická rana infikuje, kolónie problematických baktérií v nej vytvoria vrstvu hlienu známu ako biofilm. Tento biofilm do značnej miery chráni mikróby pred antibakteriálnymi účinkami antibiotík alebo dezinfekčných prostriedkov.

Pri hľadaní metódy na zničenie týchto biofilmov v mieste rany sa vedci z MIT a tím zo švajčiarskeho výskumného inštitútu Empa zamerali na existujúci výrobok známy ako Bio-K+. Predáva sa predovšetkým ako doplnok stravy pre zdravie čriev a obsahuje tri druhy probiotických baktérií laktobacilov.

Snímka problematických baktérií Pseudomonas aeruginosa (zelená farba) v spojivových vláknach ľudskej kože v mieste chronickej rany nasnímané rastrovacím elektrónovým mikroskopom.

Vedci pridali doplnok stravy Bio-K+ do komerčne dostupného hydrogélového obväzu na rany s názvom Aquacel a potom tento obväz aplikovali na kultúru biofilmu vytvoreného baktériami Pseudomonas aeruginosa, čo je jeden z hlavných vinníkov infekcií rán. Keďže laktobacily v obväze produkovali kyselinu mliečnu, spôsobili pokles pH biofilmu na kyslú úroveň, čím ho zničili.

Následne bol tento „bakteriálny“ obväz aplikovaný na malé rany vytvorené vo vzorkách ľudskej kože, na ktorých rástli biofilmy Pseudomanas aeruginosa. Obväz zničil až 99,999 % patogénov, pričom nepoškodil žiadne kožné bunky. Navyše robiotické baktérie podporili aj migráciu fibroblastov, čo sú bunky, ktoré sa podieľajú na tvorbe spojivového tkaniva do rán.

Článok o výskume bol nedávno uverejnený v magazíne Microbes and Infection.

Baktérie Pseudomonas aeruginosa v mieste chronickej rany pred (vľavo) a po aplikácii obväzu.