Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Obuv GEAR umožní hrať počítačové hry aj ľuďom po amputácii rúk

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 6. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Je obzvlášť ťažké hrať počítačové hry, keď nemáte prsty na rukách pre ovládanie tlačidiel na hernom ovládači. Svoje by o tom vedel povedať aj mladý študent Gyorgy (George) Levay, vášnivý hráč, ktorý pred piatimi rokmi stratil obe ruky kvôli infekčnému zápalu mozgových blán. Ale Levay spolu s dvomi kolegami a postgraduálnymi študentmi na univerzite Johns Hopkins spolu vymysleli šikovný spôsob, ako sa môžu ľudia s amputovanými rukami dostať späť do hry.

Levay spolupracoval so študentmi Adamom Li a Nhat (Nate) Tranom a založili tím s názvom GEAR – Game Enhancing Augmented Reality, ktorý sa zaoberá technológiami pre vylepšenie hernej rozšírenej reality. Tím mladých vedcov vytvoril prototyp systému GEAR, ktorý umožňuje ovládanie hry pomocou nôh. Nedávno získali aj hlavné ocenenie v súťaži Intell-Cornell Cup 2016, v ktorej študenti skúmali aplikácie pre vstavané technológie.

Systém GEAR pripomína sandále, no slúži pre ovládanie počítačových hier nohami

Technológia GEAR sa podobá na dvojicu sandálov. Každý z nich obsahuje tri senzory umiestnené pod vypchávkou obuvi. Senzory dokážu detegovať rôzne pohyby nohy používateľa, ako je napríklad zdvihnutie alebo naklopenie prednej časti alebo päty nohy. Zabudovaný elektronický obvod pritom preloží každý z týchto pohybov na príkaz pre ovládanie počítačovej hry.

Tím stojaci za technológiou GEAR - zľava Adam Li, Nate Tran a Gyorgy Levay

Vo svojej základnej konfigurácii je schopná obuv GEAR zastúpiť až osem tlačidiel na hernom ovládači. S trochou praxe by sa však malo dať ovládať až 20 funkcií. To je dostatok na to, aby počas online prieskumu až 81 percent z 51 zúčastnených divákov nemohlo správne určiť, ktorý zo štyroch hráčov hrá prezentovanú počítačovú hru prostredníctvom GEAR.

Levay, Li a Tran získali provizórny patent na túto technológiu a teraz hľadajú spôsob, ako získať licenciu.

Senzory ukryté v obuvi GEAR dokážu rozonávať pohyb špičky a päty nôh a transformuje ich do ovládania počítačových hier