Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Na vesmírny teleskop James Webb nainštalovali sekundárne zrkadlo

Na vesmírny teleskop James Webb nainštalovali sekundárne zrkadlo
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 3. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Tím inžinierov z NASA uspel pri inštalácii sekundárneho zrkadla na rám budúceho vesmírneho teleskopu James Webb. Po jeho uvedení do prevádzky bude James Webb predstavovať doteraz najvýkonnejší vesmírny teleskop, ktorý predznamenáva novú vzrušujúcu etapu v prieskume nášho vesmíru.

Nedávno boli dokončené práce na primárnom zrkadle teleskopu, ktorý sa môže pochváliť takmer trikrát väčším priemerom, ako má Hubblov vesmírny ďalekohľad, čo umožňuje vynikajúci zber svetla. Teleskom James Webb je zložený z 18 menších segmentov, ktoré tvoria plochu jednotného zrkadla s rozmerom 6,5 metra.

Účelom novo inštalovaného sekundárneho zrkadla je odrážanie svetla zhromaždeného na hlavnom zrkadle. Zrkadlo obsahuje sofistikovanú sadu vedeckých prístrojov, ktoré je umiestnené za jeho zrkadlovou plochou. Je vytvorené rovnako ako hlavné zrkadlo z materiálu známeho ako berýlium, obaleného tenkou vrstvou zlata, ktoré zlepšuje schopnosti odrážania infračerveného svetla.

James Webb teleskop, konštrukcia, NASA, teleskop, vesmír, vesmírny teleskop, výstavba, zrkadlo, James Webb, sekundárne zrkadlo, technológie, novinky, technologické novinky, inovácie, recenzie, prvé dojmy

Primárne a sekundárne zrkadlá teleskopu sú konštruované tak, aby odolali aj chladným a všeobecne nehostinným podmienkam vesmíru. Zrkadlá sa od seba odchyľujú iba o jednu desaťtisícinu priemeru ľudského vlasu.

Kompozitný materiál použitý ku konštrukcii dutej vzpery pre sekundárne zrkadlo je hrubý 1 milimeter, vďaka čomu je neuveriteľne ľahký, tak ako aj celý zvyšok teleskopu, ktorý sa bude musieť vyrovnať s dramaticky rozdielnymi teplotami, ktorým bude vystavený počas štartu a následne počas dlhého pobytu vo vesmíre.