Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Sonda New Horizons si posvietila na plávajúce kopce Pluta

Sonda New Horizons si posvietila na plávajúce kopce Pluta
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 2. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

NASA zverejnila nový záber z vesmírnej sondy New Horizons, ktorá preletela okolo trpasličej planéty Pluto. Na fotografii je vidieť určitý počet takzvaných „plávajúcich kopcov“, ktoré sú tvorené z vodného ľadu. NASA predpokladá, že tieto pohyblivé vrcholy sa odtrhli z oblasti vysočiny, ktorá hraničí s regiónom Sputnik Planum.

Sonde New Horizons sa už podarilo objaviť nepreberné množstvo nezvyčajných geologických úkazov na trpasličej planéte Pluto. Najnovší snímok prijatý zo sondy ukazuje, že môžeme očakávať aj ďalšie prekvapenia.

Vedci z NASA sa domnievajú, že drvivá časť kusov zmrazenej vody, ktoré v niektorých prípadoch merajú niekoľko kilometrov naprieč, pláva na ľadových tokoch hustejšieho dusíka. Tieto toky prenášajú fragmenty formujúce neobvyklé geologické útvary, ktoré sú charakteristicky podobné s usporiadaním buniek.

NASA, New Horizons, sonda, Pluto, vesmír, Sputnik Planum, technológie, novinky, technologické novinky, inovácie, recenzie, prvé dojmy

Predpokladá sa, že sa tento región na povrchu Pluta neustále mení. Materiál v strede bunkového útvaru spadá pod povrch, pričom sa vzniknutý otvor vyplní teplejšími guľôčkami dusíku ľadu, ktoré sa zdvihnú vyššie a vytvoria kopcovitý tvar.

Vedľajší účinok tohto mechanického procesu je taký, že fragmenty ľadu z vody sa pretiahnu na okraje a v niektorých prípadoch dochádza k zhlukovaniu v skupinách s rozmermi 20 kilometrov naprieč. Nedávno prijatý snímok z oblasti Sputnik Planum zobrazuje neobvykle veľký zhluk takýchto ľadovcov, ktoré majú v priemere 35 kilometrov a na dĺžku merajú asi 60 kilometrov.

NASA, New Horizons, sonda, Pluto, vesmír, Sputnik Planum, technológie, novinky, technologické novinky, inovácie, recenzie, prvé dojmy