Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

NASA: Odvážny plán získania vzoriek z asteroidov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 4. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

NASA predstavila svoj plán odchytu balvanov asteroidov s názvom Asteroid Redirect Mission (ARM), ktorý by sa mal začať v roku 2020. Účelom tejto misie je testovať nové technológie a postupy pre neskoršie ľudské misie v hlbokom vesmíre a pre získanie viac informácií o asteroidoch a ako sa proti nim brániť.

Projekt ARM vyšle bezpilotnú kozmickú sondu Asteroid Redirect Vehicle k zvolenému asteroidu nachádzajúcemu sa v blízkosti Zeme, ktorá bude k nemu cestovať po viacročnej trajektórii s využitím solárneho elektrického pohonu.

NASA - Asteroid Redirect Mission

Solárne panely dodajú energiu iónovým tryskám, ktoré poskytujú nízky, konštantný ťah nabíjaním xenónových atómov a ich urýchľovaním. Tento systém sa v súčasnej dobe používa na misii Dawn a NASA dúfa, že by sa mohol použiť aj pre zásobovacie plavidlo pre misiu na Mars.

Sonda pomocou robotickej paže vyberie z asteroidu balvan a prostredníctvom riadeného odskakovania cez iónové trysky sa od asteroidu vzdiali. Sonda sa potom presunie na obežnú dráhu okolo Mesiaca, kde sa spojí s kozmickou loďou Orion pilotovanou dvoma astronautmi.

NASA - Asteroid Redirect Mission

Astronauti vybavení novou generáciou skafandrov prejdú k sonde a prevezmú z balvanu potrebné vzorky asteroidu, s ktorými sa vrátia späť na Zem. NASA tvrdí, že cieľový asteroid vyberie do roku 2019, čo by mal byť rok predtým, ako vypustia bezpilotnú sondu Asteroid Redirect Vehicle.

Zbieranie vzoriek z asteroidov by malo pomôcť s tréningom astronautov a pracovníkov tejto misie pre prípravu na získavanie a bezpečný návrat vzoriek z budúcej misie na Mars.

NASA - Asteroid Redirect Mission