Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Elektronické chlpy by mohli zvýšiť citlivosť u robotov

Elektronické chlpy by mohli zvýšiť citlivosť u robotov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 12. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedci v minulosti vytvorili už niekoľko verzií takzvanej dotykovej elektronickej kože, ktorá by mohla byť aplikovaná na robotov alebo protetické končatiny na zvýšenie hmatového vnemu. Väčšina týchto syntéz bola zameraná buď na samotnú kožu, alebo na citlivé senzory skrývajúce sa pod ňou.

Vedci z čínskeho Inštitútu Harbin pre technológie však zvolili iný prístup, ako získať hmatové vnemy, a to vytvorením množstva senzorov pripomínajúcich ľudské chlpy, ktoré vyčnievajú von z elastickej kože. Ide vlastne o takú replikáciu jemných chĺpkov na živej koži.

Drobné senzory sú vyrobené z mikro-drôtov na báze kobaltu, ktoré sú citlivé na tlak a sú potiahnuté sklom. Koniec každého magnetického drôtu vedie cez silikónovú vrstvu „kože“ a spája sa obvodovou doskou, ktorá je umiestnená pod ňou. Druhý koniec miniatúrnych drôtov vyčnieva zo silikónovej pokožky podobne ako ľudské chlpy.

Čínski vedci vytvorili elektonický chlp, ktorý by mohol robotom pridať citlivú hmatovú odozvu

Počas laboratórnych testov boli senzory schopné detegovať podnety, ako napríklad ľahký vánok, či pristátie muchy. Navyše pri použití s robotickým ramenom s dvomi prstami pri uchopení bloku plastu by elektronické chlpy mohli odhaliť kĺzavé a trecie sily.

Z praktického hľadiska by táto technológia mohla robotom umožniť držať s ľahkosťou aj krehké predmety, pričom by mohli zvýšiť silu uchopenia v prípade, že ich umelá koža s elektronickými chlpmi „pocíti“ náznak pošmyknutia predmetu.