Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Upravená kamera v iPhone vidí veci pre ľudí neviditeľné

Upravená kamera v iPhone vidí veci pre ľudí neviditeľné
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 11. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hyperspektrálne kamery dokážu spracovať informácie z celého elektromagnetického spektra na rozdiel od viditeľného svetla. To umožňuje používateľom vidieť veci, ktoré sú bežným okom neviditeľné. Tieto kamery však bývajú veľké a cenovo nákladné.

Viacerí výskumníci však pracujú na tom, aby sa táto technológia dostala do kompaktnejšej formy za dostupné finančné náklady. Tím vedcov z VTT - Technického výskumného centra vo Fínsku však nedávno uspel vo vývoji, kedy sa im podarilo premeniť kameru vo smartfóne iPhone na hyperspektrálnu kameru.

Tím vedcov z VTT vyvinul lacný filter s technológiou MEMS, ktorá premení kameru v smartfóne na hyperspektrálnu kameru

Hoci nie je príliš veľa technických informácií k dispozícii, patentovaný proces zahŕňa inštaláciu „cenovo efektívneho“ filtra na objektív kamery v smartfóne. Špeciálny filter obsahuje takzvané optické MEMS, čo je technológia mikro elektromechanických systémov. Filter je zosynchronizovaný so systémom pre snímanie obrazu kamery v smartfóne. Celé riešenie v spojení s účelovými aplikáciami by mohlo priniesť kamere množstvo rôznych využití.

Upravená kamera v mobilnom telefóne by si mohla nájsť množstvo praktických využití

Spotrebiteľské výhody takéhoto systému lacnej hyperspektrálnej kamery by sa mohol objaviť v zdravotníckych aplikáciách, kedy by mobilné telefóny mohli slúžiť napríklad pre kontrolu znamienok, či nie sú malígne, alebo pre kontrolu potravín, či sú stále jedlé. S kamerou by sa mohla tiež overiť pravosť výrobku alebo by sa dal identifikovať používateľ na základe biometrických údajov.

Vďaka špeciálnemu filtru s optickou MEMS technológiou dokáže aj kamera v mobilnom telefóne vidieť veci pre ľudské oko neviditeľné

S rozvojom autonómnych vozidiel by mohla nová technológia priniesť kamerovým systémom schopnosť vnímať a identifikovať environmentálne funkcie založené na reprezentácii plného optického spektra v každom bode obrazu. Vedci z VTT sa momentálne zaoberajú spôsobom, ako túto technológiu komercionalizovať.