Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Magnetický atrament vytvára samostatne sa regenerujúcu elektroniku

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 11. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedci z univerzity California v San Diegu zmiešali niekoľko nových technológií, ktoré by mohli v budúcnosti viesť k lacným a trvácnym elektronickým zariadenia. Podarilo sa im totiž vytvoriť magnetický atrament, s ktorým sa dá vytlačiť celý rad samostatne sa regenerujúcich komponentov.

Magnetický atrament je zložený z lacných mikročastíc vyrobených z neodýmu (Nd), ktoré sú magneticky orientované takým spôsobom, že v prípade ak sa materiál trhá, každá strana trhliny je priťahovaná k druhej. Vytlačenie prvkov z tohto magnetického atramentu umožňuje samostatné opravovanie trhlín širokých až 3 milimetre, čo je podľa výskumníkov nový rekord.

Okrem zjavnej výhody tlačiteľnosti oproti iným samo regeneračným materiálom, je magnetický atrament vodivý a sám sa dokáže opraviť takmer okamžite bez žiadneho vonkajšieho zásahu, ako je ohrievanie alebo vystavenie svetelnému spektru, ako je tomu u iných materiálov. To by ho mohlo postaviť do čela pre rôzne praktické využitie.

Vedci testovali magnetický atrament, ktorý sa dokáže sám zregenerovať a obnoviť svoju vodivosť

Vedci testovali vlastnosti magnetického atramentu tak, že z neho vytlačili malé zariadenie, ktoré poškodili v štyroch rôznych miestach a znova a znova ho poškodili na rovnakom mieste celkom deväťkrát. Podľa vedcov sa materiál dokázal zakaždým opraviť s minimálnou stratou jeho vodivosti.

Jeden z testov zahŕňal zapojený obvod na rukáve trička, ktorý spájal malú batériu s LED svetlom. Obvod bol vytlačený z magnetického atramentu a vedci ho prestrihli s nožnicami spolu s látkou trička. Vtedy došlo k prerušeniu obvodu a LED svetlo zhaslo. No vďaka regeneračným schopnostiam magnetického atramentu sa behom niekoľkých sekúnd obvod znova spojil a obnovil svoju vodivosť.

Magnetický atrament aj po poškodení dokázal v priebehu niekoľkých sekúnd obnoviť elektrický obvod

Podľa výskumníkov by sa magnetický atrament dal použiť v rôznych aplikáciách pre vytváranie komponentov vrátane samo regeneračnej batérie, elektrochemických senzorov či nositeľnej elektroniky. Vylepšené magnetické atramenty by v budúcnosti mohli obsahovať rôzne prísady pre ešte širšiu škálu aplikácií.