Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Kontaktné šošovky dokážu liečiť očný glaukóm

Kontaktné šošovky dokážu liečiť očný glaukóm
Autor:
Zuzana S. Wenzlová
Zverejnené:
13. 9. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Približne 1% populácie trpí degeneratívnym ochorením očí – glaukómom. Choroba zvyčajne dáva o sebe vedieť nepozorovane, približne po 40. roku života. Práve pre pacientov s glaukómom, ktorý môže spôsobiť až úplnú stratu zraku, vyvinuli vedci špeciálne kontaktné šošovky, ktoré dokážu úplne nahradiť očné kvapky.

Pacienti s touto diagnózou, v snahe zachrániť si plnohodnotné videnie, musia absolvovať precíznu liečbu, zvyčajne spojenú s pravidelným dávkovaním očných kvapiek. Pre pacientov to však býva často nekomfortné, pretože nepresné dávkovanie so sebou prináša pocit pálenia a rezania v oku, a z dlhodobého hľadiska aj nesprávny liečebný efekt. Okrem toho, vždy existuje aj riziko zanesenia infekcie do oka.

Kontaktné šošovky určené na liečbu glaukómu sa na prvý pohľad vôbec nelíšia od bežne používaných šošoviek na korekciu zraku. Obsahujú však polymérový film so zapuzdrenou liečebnou látkou v ich okrajoch, takže uvoľňovanie lieku je postupné a pomalé. Zvyšok šošovky je číri, čím je zabezpečená bezproblémová priehľadnosť a zároveň optimálna hydratácia oka.

Skupina vedcov z výskumného centra zraku a sluchu Harvardskej lekárskej fakulty uviedli vo svojej štúdii, že tieto šošovky dokážu nahradiť lieky vo forme očných kvapiek v plnej miere až po dobu jedného mesiaca. Podľa vedcov odbremeňujú pacienta a zároveň zaisťujú konzistentné dávkovanie lieku do oka, čim je zabezpečená optimálna liečebná terapia.

Pre potvrdenie finálnych výsledkov je potrebné vykonať ešte sériu záverečných klinických testov. Ak budú úspešné, pre pacientov s glaukómom svitá nádej na oveľa účinnejšiu liečbu ako doteraz.