Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vedci vytvorili batériu, ktorá sa za 30 minút sama zlikviduje

Vedci vytvorili batériu, ktorá sa za 30 minút sama zlikviduje
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 8. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Batérie v elektronických zariadeniach by mali zvyčajne vydržať fungovať dlho, no v prípade takzvanej prechodnej elektroniky je to trochu inak. Batérie v týchto zariadeniach sú navrhnuté tak, aby sa po splnení svojho účelu samé rozložili vplyvom vonkajších aktivátorov zo životného prostredia, ako je teplo, svetlo alebo vlhkosť. Vedci zo Štátnej univerzity Iowa vytvorili batériu pre takéto zariadenia, ktorá sa rozpadne spolu s nimi po vystavené vode.

V prvom rade sa naskytne otázka, prečo by vlastne niekto chcel elektroniku navrhnutú tak, aby nevydržal príliš dlho? Tento druh elektroniky by si mohol nájsť uplatnenie v senzoroch pre životné prostredie, ktoré po vykonaní svojej činnosti nie sú ďalej potrebné. Či napríklad v dočasných lekárskych implantátoch, alebo v spotrebnom tovare, ktorý sa biologicky rozkladá potom, čo bol vyhodený. Ak sú tieto zariadenia vybavené batériami, ktoré nie su rozložiteľné, strácajú vlastne svoj význam.

To je aj dôvod, prečo tím vedcov pod vedením profesora Reza Montazamiho vytvoril 2,5 voltovú lítium-iónovú batériu, ktorá môže poháňať stolnú kalkulačku po dobu asi 15 minút, ale ktorá sa zároveň rozpúšťa počas asi pol hodiny, keď je ponorená vo vode. Podľa Montazamiho je to demonštrácia sily, stability a životnosti prechodnej batérie pre praktické použitie.

Vedci vytvorili batériu, ktorá sa po 30tich minútach sama rozloží vo vode

Malá batéria sa skladá z ôsmich vrstiev vrátane separátora anódy, katódy a elektrolytu, z ktorých všetky sú obsiahnuté v rámci dvoch vrstiev polyméru vytvoreného na základe polyvinyl-alkoholu. Polymér po vystavení mokru sa napučí a rozpadne, pričom elektródy (anóda a katóda) sa rozpustia spolu s ním. Nanočastice obsiahnuté v batérii sa následne uvoľnia, no nerozložia a sú následne rozptýlené do životného prostredia.

Hoci by s touto technológiou bolo možné vytvoriť aj väčšie batérie, ktoré by dodávali viac elektrickej energie, čím väčšie by však boli, tým dlhší čas by sa museli rozkladať. Namiesto toho tím vedcov naznačuje, že by sa pre rôzne aplikácie dal používať väčší počet menších batérií.