Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Baktéria by mohla vybudovať a poháňať mikroskopické „veterné elektrárne“

Baktéria by mohla vybudovať a poháňať mikroskopické „veterné elektrárne“
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 7. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Veterné elektrárne sú jedným zo zavedených spôsobov pre získavanie elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov, no nájdu sa aj kritici tejto technológie. V prípade nového typu veternej elektrárne navrhnutého výskumníkmi na univerzite v Oxforde však všetka kritika ide stranou. Vedci tvrdia, že počítačové simulácie ukázali, že baktérie sú schopné postaviť a poháňať mikroskopické veterné elektrárne, ktoré by mohli poskytnúť stabilný, hoci malý zdroj energie.

Ak ste niekedy pozorovali pod mikroskopom kvapku vody, pravdepodobne ste videli baktérie a prvoky plávajúce v náhodných trasách. Tieto mikróby ako zdroj energie používajú intuitívny otáčavý pohyb. Ako baktéria spontánne spomaľuje, pohyby niektorých baktérií pôsobia proti pohybu ostatných. Ak by sa dal v Petriho miske vytvoriť malinký rotor a bič, baktéria by sa zmietala stále okolo.

Vedci zistili, že by mohli využiť baktérie pre zostrojenie mikroskopických veterných elektrární

To čo tím vedcov z univerzity v Oxforde zistil, bolo to, že nahradením jedného rotora mriežkou 64 symetrických mikrorotorov by sa mohol účinný tok baktérií sám spontánne organizovať. Rovnako ako veterné elektrárne v plnej veľkosti, aj baktérie by sa združovali tak, aby sa susediace rotory pohybovali v opačných smeroch. S touto úrovňou vlastnej organizácie by mikroskopické veterné elektrárne mohli produkovať energiu.

Opačný pohyb susediacich baktérií má za následok vytváranie malého množstva energie

Podľa vedcov majú mikroskopické veterné elektrárne riadené baktériami potenciál pre vytváranie mikroskopických pohonov pre zariadenia s vlastným napájaním. Počítačové simulácie preukázali, že tok generovaný biologickými zostavami je schopný sa sám reorganizovať takým spôsobom, že vytvára trvalú mechanickú energiu pre rotáciu matice mikrorotorov. Schopnosť získania hoci aj malého množstva mechanickej práce z týchto biologických systémov je veľmi cenné, pretože nepotrebujú vstupnú hnaciu silu a pre svoj pohyb využívajú interné biochemické procesy.

Pridaním mikrorotorov by baktérie mohli vytvárať zoskupenie mikroskopických veterných elektrární