Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vedci odteraz môžu vytvárať vlastné molekuly

Vedci odteraz môžu vytvárať vlastné molekuly
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 4. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedci z ETH vo švajčiarskom Zürichu v spolupráci s IBM nedávno vypracovali postup pre budovanie vlastných molekúl mixovaním zodpovedajúcich komponentov. Tieto molekuly by mohli slúžiť na zostrojenie mikroskopických zariadení, ako sú nano-roboty dodávajúce lieky do organizmu.

Celý proces sa začína výberom rôznych mikro-guľôčok, ktoré sú vyrobené z polyméru alebo oxidu kremičitého. Každá z nich má priemer asi jeden mikrometer a navyše môže mať každá z nich odlišné fyzikálne vlastnosti. Mikro-guľôčky sú umiestnené vedľa seba v malých priehlbinách, ktoré sú vyryté v polymérových šablónach. Každá guľa je umiestnená samostatne, čo umožňuje jej presne dané postavenie v rámci dokončenej stavby.

Následne dochádza k aplikácii tepla, ktoré spôsobí to, že sa každá zložka zviaže so svojim susedom. Dokončená umelá molekula sa potom odstráni zo šablóny a môže byť umiestnená v roztoku.

veda, ETH, Švajčiarsko, molekula, nano-robot, mikro-guľôčka, polymér, oxid kremičitý, umelá molekula, technológie, novinky, technologické novinky, inovácie, recenzie, prvé dojmy

Nová technológia umožňuje vyrábať jednotlivé mikro-štruktúry z rôznych materiálov. Doteraz vedci vytvorili jednoduché veci, ako sú tyče, trojuholníky a ďalšie základné tvary. Vedci dúfajú, že vlastne vytvorené molekuly by mohli byť použité nielen na vytvorenie nano-robotov, ale aj na veci ako sú mikro-mixéry pre laboratórne zariadenia.