Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Naše črevné baktérie by mohli pomôcť v boji proti obezite

Naše črevné baktérie by mohli pomôcť v boji proti obezite
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 12. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Obezita sa stáva závažným zdravotným problémom na celom svete a môže mať vážne dôsledky pre naše celkové zdravie v nadchádzajúcich desaťročiach. No ukazuje sa, že baktérie žijúce v našich črevách by mohli pomôcť kontrolovať koľko jedla zjeme, čo by mohlo v budúcnosti zmeniť spôsob nad kontrolou apetítu.

Črevné mikróby produkujú bielkoviny, ktoré sú schopné potláčať chute na jedlo u myší a potkanov, čiže nie je dôvod sa domnievať, že rovnaký proces sa vyskytuje aj u ľudí. Štúdia vykonaná na francúzskej univerzite Rouen zistila, že proteíny produkované baktériami E.coli pôsobia na stravovanie vypúšťaním signálov do mozgu, pričom aktivujú neuróny, ktoré regulujú chuť k jedlu.

Autori štúdie zistili, že po 20 minútach po získaní živín z jedla baktérie E.coli, ktoré sú prítomné v čreve, začali vyrábať rôzne proteíny. To je zhodné z časom potrebným pre priemerného človeka, aby sa začal cítiť plný po jedle.

veda, výskum, baktéria, črevná baktéria, črevené baktérie, neurón, stimulácia, obezita, zdravie, E.coli, ClpB, proteín, bielkoviny, črevo, trávenie, chuť, živiny, technológie, novinky, inovácie

Malé dávky bakteriálnych proteínov vyprodukovaných po trávení boli vstrekované do testovaných osôb, u ktorých sa znížil ich príjem stravy. Proteíny stimulovali uvoľnenie peptidu YY, hormónu úzko súvisiaceho s pocitom plnosti. Jeden z proteínov, nazývaný ClpB, ktorý vyprodukovala črevná baktéria po nasýtení, tiež aktivuje neuróny, ktoré znižujú chuť k jedlu.