Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Hybridné zariadenie kombinuje mikroskop a spektrometer

Hybridné zariadenie kombinuje mikroskop a spektrometer
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 11. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pri skúmaní a analýze vzoriek potrebujú vedci vždy iný nástroj pre každú skúšku samostatne, pričom tento proces by mohol byť zrýchlený, ak by sa dalo skombinovať napríklad také mikroskopické skúmanie s chemickou analýzou súčasne.

Presne toto bolo cieľom vedcov z Oak Ridge National Laboratory (ORNL), ktorí vytvorili hybridné zariadenie kombinujúce optický mikroskop a zobrazovací systém založený na spektrometrii vzoriek. Dokážu tak pozorovať a analyzovať skúmané vzorky súčasne.

Takéto zariadenie, ako univerzálny nástroj, môže výskumníkom poskytnúť mikroskopické snímky v mimoriadne vysokej kvalite spolu s priestorovo riešenou chemickou analýzou. V budúcnosti by mohlo pomôcť v rade odborov a oblastí štúdia, ako sú chemické a biochemické vedy, vývoj nových liekov a kontrola chorôb.

Na rozdiel od niektorých špecializovaných mikroskopov nevyžaduje nové ORNL zariadenie na fungovanie uzavreté prostredie s teplotami pod bodom mrazu. Zariadenie dokáže pracovať v bežnej izbovej teplote a nevyžaduje ani špeciálne ošetrenie vzoriek pred samotným výskumom. Je pritom schopné zobraziť vzorky až do sub-mikrónového rozlíšenia.

veda, ORNL, mikroskop, spektrometer, ionizácia, analýza, chemické zloženie, hmotnostná spektrometria, Oak Ridge National Laboratory,  optický mikroskop, UV laser, technológie, novinky

V prístroji sú kombinované funkcie fluorescenčného mikroskopu s jasným podkladom, ktoré spolu so skenovaním spektrálneho zobrazovania tkaninových vzoriek dokáže odhaliť útvary o veľkosti 15 μm, ktoré možno navzájom odlišovať spektrálnymi hmotnosťami a optickým zobrazením.

Pri spektrometrii sa využíva UV laser, ktorý odstraňuje malé množstvo materiálu, ten sa potom analyzuje ako vzorka v prúdiacej inertnej kvapaline pod prúdom, ktorá sa následne ionizuje v spektrometri. Výsledky sa takmer okamžite zobrazujú na monitore počítača pripojeného k zariadeniu. Pri rozlíšení menšom ako jeden mikrón sa tak dokážu identifikovať a jasne rozlíšiť polyméry a čiastkové zložky podobne veľkých buniek.

Podľa vedcov kombinácia hybridného optického mikroskopu a elektrického ionizačného systému pre hmotnostnú spektrometriu môže znamenať prielom pre laboratóriá. Takýto relatívne lacný a univerzálny nástroj by mohol výrazne skrátiť dobu spracovania výskumu, čo vedie k uvoľneniu ľudských zdrojov pre iné časti výskumu.

veda, ORNL, mikroskop, spektrometer, ionizácia, analýza, chemické zloženie, hmotnostná spektrometria, Oak Ridge National Laboratory,  optický mikroskop, UV laser, technológie, novinky