Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Študenti vytvorili zariadenia, ktoré môžu pomôcť celému svetu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 10. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Na akademickej pôde rôznych univerzít z celého sveta pôsobí množstvo šikovných vedcov, ale talenty sa nájdu už aj na školách stredných. Dôkazom je dvojica mladých vedcov, ktorí svojimi inovatívnymi zariadeniami určite dokážu tomuto svetu výrazne pomôcť.

Len šestnásťročná Nicole Sabina Ticea, pochádzajúca z Vencouvru BC v Kanade, navrhla a zostrojila zariadenie určené najmä pre boj s vysokým počtom doteraz nezistenej infekcie HIV v rozvojových krajinách. Je veľmi vhodné aj na diagnostiku u novorodencov.

„V prvom rade som vyvinula presný komponent pre analýzu, ktorý sa vložil do čipu s mikro kvapalinou. Ten umožňuje u pacientov diagnostikovať HIV vo veľmi skorom štádiu, v počiatočnej forme. Vďaka tomu sa môže s liečbou začať okamžite a vtedy je aj najviac efektívna. Tiež sa zníži riziko ďalšieho prenosu,“ zariadenie predstavuje Nicole Sabina Ticea, študentka.

Oproti konvenčným imúnne – sorbentným enzýmovým analýzam, ktoré sledujú reakciu protilátok, je nový prístup založený na rozpoznávaní Ribonukleovej kyseliny HIV. Zariadenie má navyše výhodu v rýchlosti analýzy.

„Pacientovi poskytneme výsledky už počas jednej návštevy, čiže sa už nemusí vracať na kliniku odovzdať ďalšie vzorky. Odoberie sa 15 mililitrov pacientovej krvi. Vzorka sa vloží do zariadenia a o 60 minút neskôr máme pozitívny alebo negatívny výsledok,“ dodáva Nicole Sabina Ticea, študentka.

Citlivé a účinné zariadenie je sebestačné a nepotrebuje zdroj elektrickej energie. Navyše sa dá prispôsobiť na identifikáciu iných ochorení, ako je napríklad malária. Jeho výrobná cena je pritom len 5 dolárov.

Z trocha iného súdka je vynález 18 ročného Karana Jeratha zo strednej školy v Friendswoode v štáte Texas. Jeho práca bola inšpirovaná neslávnou ekologickou katastrofou spoločnosti BP, kedy sa v roku 2010 z ropnej veže v mexickom zálive vylialo do oceánu viac ako 750 miliónov litrov surovej ropy.

„Vytvoril som zariadenie pre čistenie ropných škvŕn na úrovni podmorského prostredia, ako bola napríklad škvrna od BP. Moje zariadenie v skutočnosti dokáže uzavrieť systém alebo uzavrieť presakujúcu hlavicu nádrže a separuje do troch samostatných zložiek vodu, ropu a plyn. Je to lepšie ako pumpovať ropu na povrch, kde sa spáli. Vďaka tomu je možné recyklovať vyčerpanú surovú ropu,“ zariadenie predstavuje Karan Jerath, študent.

Zariadenie si poradí s rôznymi hĺbkami vrtov, či veľkosťami trubiek. Mladý vedec navyše pridal funkciu vpúšťania teplého nitrogénu, čím sa zabráni takzvanému potenciálnemu formovaniu metánového hydrátu.

„Zariadenie sa nasadí na presakujúcu hlavicu nádrže, ktorá bude stále schopná produkovať surovú ropu, pričom sa zabráni veľkému rozšíreniu ropnej škvrny,“ dodáva Karan Jerath, študent.

V oboch prípadoch sa síce jedná o prototypy, ktorých funkcie sa budú musieť ešte doladiť, no už teraz si získali pozornosť nielen vedeckej obce, ale zaujímajú sa o ne i prípadní investori. A tak sa možno čoskoro dočkáme aj ich reálneho využitia.