Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Hliníková batéria by mohla nabiť telefón za minútu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 4. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Výdrž batérie väčšiny smartfónov či tabletov oproti ich výkonu nie je v dnešnej dobe prevratná, hoci niektoré zariadenia majú slušnú výdrž, je to často na úkor veľkosti batérie. Vedci sa už nejaký ten čas venujú hliníku ako materiálu, ktorý je lacný, ohybný, má nízku horľavosť a čo je najdôležitejšie, má vysokú úložnú kapacitu energetického náboja.

Pokusy vyvinúť komerčne schopnú hlíkovo-iónovú batériu však boli neúspešné. Ako väčšina batérií sa skladali z dvoch elektród. Z negatívne nabitého anódu pri hliníku a z pozitívne nabitej katódy. Cieľom je nájsť vhodný a lacný materiál pre katódy, ktorý bude schopný produkovať dostatočné napätie pri opakovaných cykloch nabíjania a vybíjania.

Hliníková batéria

Medzinárodnému tímu vedcov z univerzity v Stanforde sa podarilo nájsť jednoduché riešenie použitím grafitu, ktorý je v podstate uhlík. Umiestnili hliníkovú anódu, grafitovú katódu a iontový kvapalný elektrolyt do pružného obalu potiahnutého polymérom.

Tím dúfa, že ich nová batéria nahradí alkalické batérie, ktoré zle vplývajú na životné prostredie a lítium-iónové batérie, pri ktorých môže nastať horenie. Ich nová batéria je šetrná voči životnému prostrediu a má oveľa nižšiu horľavosť. Batéria má tiež veľmi rýchle nabíjanie a je extrémne trvanlivá.

Hliníková batéria

Prototyp tejto batérie sa nabíja iba jednu minútu a je schopný vydržať viac ako 7500 nabíjaní, kým začne strácať svoju kapacitu. Štandardná lítium-iónová batéria má tento cyklus približne 1000 nabíjaní.

Momentálne je výskum v počiatočnom štádiu a prototyp batérie je schopný generovať zhruba dva volty elektrickej energie. Vedci sa teraz sústredia na vylepšenie materiálu katódy, aby sa dosiahlo zvýšenie napätia a energetickej hustoty. Ak sa im podarí vyriešiť tieto problémy, mohol by to byť prvý krok k budúcim lacným a výkonným batériám nielen pre mobilné zariadenia.

Hliníková batéria