Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

ReRAM ukladá a spracováva dáta v rovnakom čipe

ReRAM ukladá a spracováva dáta v rovnakom čipe
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 1. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Tím vedcov zo Singapuru a Nemecka vyvíja pamäťové čipy, ktoré dokážu spracovať informácie presne tam, kde sú uložené. Celý proces sa teda výrazne zrýchľuje, pretože dáta nemusia cestovať z operačnej pamäte do procesoru. To by v budúcnosti mohlo viesť k rýchlejším, menším a účinnejším počítačom či mobilným zariadeniam.

Nový obvod je založený na odporovom prepínaním pamäťových čipov (Resistive switching RAM – ReRAM), ktoré sú na ceste ku komerčnému využívaniu. Tieto čipy ukladajú informácie tak, že si účinne pamätajú nastavené hodnoty elektrického odporu, ktorý môže byť zmenený použitím rôznych prúdov. Dáta sa nestratia v pamäti, ani po vypnutí napájania.

Vedcom z Technologickej univerzity Nanyang v Singapure sa, v spolupráci s univerzitou RWTH Aachen a výskumným centrom Forschungszentrum Juelich, podarilo skombinovať výhody pamäte a procesoru do jediného ReRAM čipu. Ten by tak mohol odstrániť potrebu samostatných prvkov pre spracovanie a ukladanie dát, čo by mohlo viesť k menším a tenším zariadeniam so zníženou spotrebou energie. A keďže sa skráti aj čas, potrebný pre prenos údajov, tieto zariadenia budú rýchlejšie.

Vedci vyyvinuli nový čip ReRAM, ktorý dokáže ukladať a spracovať dáta súčasne s pomocou zmien elektrického odporu cez ternárny číselný systém

Hoci sa binárny systém, s informáciami prezentovanými ako rad jednotiek a núl, bežne používa v praxi, tím vedcov tvrdí, že preloženie dát do digitálneho jazyka trvá nejakú tú dobu, a môže spomaliť proces spracovania. Aj preto vedci implementovali do čipu ReRAM schopnosť ukladania dát v analógovom formáte, čo znamená, že môže dáta registrovať v širšom meradle, ako je jednoduché zapnutie a vypnutie pri binárnom systéme.

Prototyp obvodu používa takzvaný ternárny číselný systém, v ktorom sa dáta môžu ukladať a spracovávať pomocou troch stavov: nula, jedna alebo dva. Hoci to teda nie je úplne analógové riešenie, je to krok správnym smerom. Ďalším cieľom pre výskumný tím je vyvinúť systém, ktorý by ReRAM umožnil spracovanie a ukladanie dát s vyšším množstvom stavov, ako aj poskytnúť svoje poznatky spoločnostiam pre rozvoj komerčných produktov s týmito obvodmi.

(Ilustračné foto) Čip ReRAM by v budúcnosti mohol viesť k menším, rýchlejším a energeticky úspornejším počítačom a mobilným zariadeniam