Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Šikovný program rozoznáva skice lepšie ako ľudia

Šikovný program rozoznáva skice lepšie ako ľudia
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 7. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ak by ste chceli na internete napríklad vyhľadať vec, ktorú ste niekde videli, no neviete ju popísať, mohla by byť zaujímavá možnosť nakresliť hrubú skicu na dotykovom displeji a použiť ju ako vyhľadávacie kritérium. Zdá sa vám to ako nerealizovateľný nápad?

Čoskoro sa takýto spôsob môže stať skutočnosťou vďaka počítačovému programu Sketch-a-Net, ktorý vyvíja tím vedcov z londýnskej univerzity Queen Mary. Program je príkladom hĺbkovej neurónovej siete, čo znamená, že sa snaží napodobniť ľudský mozog. Program využíva algoritmy, ktoré sú postavené na učení sa a používaní získaných znalostí pri novej zadanej úlohe.

Doteraz bol program schopný správne určiť 74,9 percent predmetov nakreslených človekom na dotykovom displeji, pričom testovacia vzorka ľudí mala úspešnosť rozoznania takýchto skíc len 73,1 percenta. Zaujímavosťou je, že príčinou úspechu programu je sledovanie poradia, v ktorom sú kreslené línie každej skice.

program, veda, vývoj, výskum, univerzita, vedci, Queen Mary, skica, náčrt, obrázok, vyhľadávanie, rozoznanie, Sketch-a-Net, technológie, novinky

Rozdiel úspešnosti narastá najmä pri podrobnom definovaní skice. V prípade rozlišovanie skíc znázorňujúcich predmety „čajka“, „lietajúci vták“ a „holub“ mál program Sketch-a-Net 42,5 percentnú presnosť v porovnaní s 24,8 percentami u ľudí.

Vedci dúfajú, že ich technológia umožní ľuďom jednoduchšie vyhľadávanie kreslením obrázkov toho, čo hľadajú. Program mohla využívať polícia pre rozoznanie náčrtu tváre podozrivého a tiež by sa dal použiť ako nástroj lepšieho pochopenia vizuálneho vnímania pre výskumníkov.

Podobné systémy rozoznávania kresieb vyvíjajú aj vedecké tímy z univerzít Brown a Carnegie Mellon.

program, veda, vývoj, výskum, univerzita, vedci, Queen Mary, skica, náčrt, obrázok, vyhľadávanie, rozoznanie, Sketch-a-Net, technológie, novinky