Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Technológia od Panasonicu využíva pre prenos dát ľudský dotyk

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 10. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Japonský výrobca Panasonic demonštroval na výstave CEATEC 2016 prototyp komunikačnej technológie, ktorej dômyselný systém dokáže presúvať dáta z jednej osoby na druhú iba prostredníctvom dotyku.

K dispozícii je zatiaľ veľmi málo podrobných informácií o technológii, no Panasonic prezradil, že jeho prototyp využíva technológiu komunikačného elektrického poľa, ktorá presúva dáta „z veci na vec, z človeka na človeka a z človeka na vec“. Prenos dát a autentizácia sa spustí v okamihu, keď sa predmety alebo osoby navzájom dotknú. Digitálne informácie sú uložené v zdrojovom štítku a tie sa okamžite sťahujú do modulu prijímača. Je to niečo ako pri bezdrôtovej technológii NFC, len sa do rovnice dostávajú ľudia, ako aj rôzne zariadenia.

Panasonic demonštroval prototyp technológie, ktorá dokáže prenášať dáta vzájomným dotykom

Technológia má potenciál pre firmy, kedy by si manažéri mohli vzájomne vymieňať kontaktné a iné informácie iba stiskom ruky, alebo by sa mohlo po dotyku s lampou prispôsobiť osvetlenie v miestnosti tak, aby zodpovedalo alebo bolo v kontraste s farbou oblečenia používateľa. Samozrejme by táto technológia mohla byť užitočná ako autentifikačný prvok pri vstupe do budovy alebo stráženého priestoru iba položením ruky alebo objektu na zámok či kľučku. A pretože Panasonic naznačil, že dáta sa pohybujú cez telo a nie cez vzduch, bezpečný prenos dát by mal byť zaistený.

Technológia prenosu dát dotykom medzi dvomi osobami alebo predmetmi vychádza s komunikácie prostredníctvom elektrického poľa

Predstavenie technológie na výstave CEATEC bolo pomerne jednoduché, kedy pri podaní ruky sa zmenila farba šiat hostesky Panasonicu. No táto demonštrácia slúži pre preukázanie toho, že systém funguje tak, ako má. Zatiaľ nie je známa žiadna informácia o tom, či to bude priemyselná technológia, alebo bude aj komerčne dostupná pre firmy a spotrebiteľov.

Technológia od Panasonicu pre prenos dát pomocou dotyku bola prezentovaná na výstave CEATEC 2016 v Japonsku