Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Eta: Najrýchlejší bicykel sveta

Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
12. 6. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Áno, tajomná kapsula na obrázku je bicykel Eta Speedbike - tím vývojárov z AeroVelo sa rozhodol zlomiť doterajší rekord 133,8 km/h, ktorý dosiahlo človekom poháňané vozidlo. Chcú pridať iba kúsok, ktorý im postačí na nový svetový rekord. Má nim byť rýchlosť 140 km/h.

Od nepamäti bola v ľuďoch túžba lámať rekordy – no nie iba klasické športové, ale aj najrôznejšie a najmä netradičné rekordy v jedení či pití. Tím vývojárov z AeroVelo sa zase rozhodol, že zlomí rýchlostný rekord v „človekom-poháňanom“ dopravnom prostriedku. Chcú prekonať doterajších 133,8 km/h v extra rýchlom bicykli Eta Speedbike.

Vo vnútri sa nachádza cyklista a klasické pedále. No špeciálne prevody a znásobovania rýchlosti z pedálov do kolies sú poriadne poupravované. Rýchlosť sa tak dokáže zmnohonásobiť a tento rýchlostný dopravný prostriedok musí obsahovať i krytie, aby sa cyklista nezranil. Výkon tohto ľudského motora je 1 HP, čo je asi 100x menej ako výkon priemerného auta. No práve spomínané inovatívne prevody dosiahnu, že vozidlo bude schopné ísť aj po diaľniciach. Eta je, mimochodom, grécky písmeno označujúce účinnosť.

Aero Velo nie je žiadnym nováčikom vo vývojárskych sférach, majú na svedomí napríklad i lietajúci bicykel. Zaujímavosťou je, že v každom projekte im pomáha vybratý tím študentov. V tomto projekte chcú zároveň spolu s nimi prispieť k zlepšeniu aerodynamiky, mechanickej účinnosti a valivého odporu. Výsledkom má byť spustenie na cesty v septembri v Nevade a pokúsiť sa tam zlomiť rekord.