Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Krvné testy dokážu ozrejmiť vážnosť zranenia pri športe

Krvné testy dokážu ozrejmiť vážnosť zranenia pri športe
Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
13. 3. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Podľa vedeckých štúdií môžu viesť kontaktné športy ako futbal, hokej, box či americký futbal k naozaj vážnym zraneniam, ktoré sa však neprejavia ako otvorená rana či zlomenina. Ide o vnútorné poranenia hlavy a nebezpečenstvo je v ich skrytosti - môžu sa prejaviť až o mnoho rokov neskôr v podobe agresie, depresie, či demencie.

Švédsky vedecký tím pod vedením Henrika Zetterberga sa rozhodol preskúmať presnejšie tieto poranenia, a tak v priebehu sezóny 2012/2013 sledovali hokejistov Švédskej hokejovej ligy. Mierne otrasy mozgu totiž nemusia zapríčiniť rovno bezvedomie. Prejavia sa možno menším závratom či chvíľkovou nevoľnosťou, na ktorú sa dá ľahko zabudnúť. No rokmi nazberané menšie otrasy môžu byť príčinou viacerých nervových i psychických ochorení. Hráči zo Švédska, ktorí počas zápasu prekonali nejaký náraz či silnejší otras, absolvovali po zápase a následne i v ďalšie dni krvné testy. Keď vedci všeobecne porovnávali vzorky krvi s tými spred sezóny, zistili, že hráči majú počas sezóny zvýšenú hladinu proteínu nervových buniek. Ten sa nazýva tau, nachádza sa v krvi a je markerom otrasu mozgu.

Na základe tohto zistenia teda plánujú merať práve hladinu tau pravidelne, aby predišli následkom, ktoré sa prejavia omnoho neskôr. Cieľom výskumného tímu je i to, aby vytvorili niečo ako pracovnú sadu, ktorá bude prenosná a bude k dispozícii na štadiónoch a športoviskách. Takto budú môcť byť vzorky odobrané a analyzované okamžite. Mimochodom, štúdia je samozrejme vhodná i na úrazové oddelenia či pre záchranné služby.