Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

CES 2014: Onewheel - skateboard náročný skôr na balans ako námahu

Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
13. 1. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Onewheel je elektrický skateboard, ktorý má maximálnu rýchlosť 19 km/h a zrýchlenie má byť limitované softvérom kvôli tomu, aby ste pri náhlej akcelerácii nestratili rovnováhu. Zariadenie obsahuje li-iónovú batériu a na jedno nabitie prekoná vzdialenosť 6 – 9 km.

Okrem fotoaparátov a TV sa na CES predstavili i technologické novinky z iného súdka. Napríklad taký skateboard s jedným, zato však poriadne veľkým kolesom s názvom Onewheel. Na svoj chod využíva elektrický motor, gyroskop, akcelerometer a mikro kontrolér. Po počiatočnom naladení sa na princíp jazdy tohto zvláštneho vozidla, si potom už iba užívate výhody skateboardu s tým, že nevyvíjate námahu na samotnú jazdu a poháňanie, ale len na udržovanie rovnováhy. Výhodou môže pre niekoho byť trochu iný spôsob jazdy ako na skateboarde, iná technika a možnosť skúšať nové triky, aké poskytuje práve jedno koleso.

Tento skateboard dokáže ísť rýchlosťou 19 km/h a zrýchlenie má byť limitované softvérom kvôli tomu, aby ste pri náhlej akcelerácii nestratili rovnováhu. Zariadenie obsahuje lítium-iónovú batériu a na jedno nabitie prekoná vzdialenosť 6 – 9 km. Cyklus nabitia pritom trvá dve hodiny, no s ultra rýchlou nabíjačkou to zvládne dokonca za 20 minút. Nevýhodou je však zatiaľ čas, počas ktorého zariadenie funguje. Je to totiž tiež iba 20 minút. Vývojár Kyle Doerksen však na zariadení stále pracuje a Onewheel je stále možné podporiť na Kickstarteri.