Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robotický „bager“ sa prehryzie cez trosky po katastrofe

Robotický „bager“ sa prehryzie cez trosky po katastrofe
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 12. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V prípade oblastí postihnutých katastrofou sa v súčasnosti presúvajú trosky za pomoci bežnej stavebnej techniky, no vedci z niekoľkých japonských univerzít pracujú na stroji v podobe bagru, ktorý by bol priamo zameraný pre tieto špecifické úlohy.

Vyvíjaný stroj je prispôsobený na vykonávanie niektorých pomerne jemných manipulácií, kvôli čomu je vybavený systémom pre spätnú väzbu použitej sily. Ten meria tlak oleja vo piestoch hydraulickej ruky a reprodukuje vzniknutý odpor priamo do ovládacích prvkov obsluhy stroja. Navyše aj vysokofrekvenčné vibrácie, detegované senzormi v hydraulickej ruke, sú takisto zrkadlovo premietané obsluhe stroja.

Japonskí vedci zostrojili robotický bager špeciálne navrhnutý pre odstraňovanie trosiek

Mať prehľad o situácii je často kľúčovým faktorom na miestach postihnutých katastrofou. Aj preto stroju sekunduje diaľkovo ovládateľný dron s kamerou, ktorý je káblom previazaný so strojom. Energia pre let dronu je dodávaná práve cez tento kábel, takže sa bohužiaľ nemôže vydať na dlhé lety, no o to dlhšie dokáže pomáhať vo vzduchu.

Robotický stroj je prepojený s pomocným dronom, ktorý sleduje okolie trosiek

Stroj má k dispozícii štyri širokouhlé kamery, ktoré sú namontované po rohoch jeho štvorcovej strechy, spolu s hĺbkovou infračervenou kamerou, ktorá obsluhe umožní vidieť, čo sa deje v okolí robotického stroja aj v podmienkach s nízkou viditeľnosťou, ako je hmla alebo prašné prostredie.

Robotický stroj má jemnú hydrauliku a je vybavený systémom spätnej väzby pre obsluhu

Robotický stroj bol vytvorený vďaka spolupráci výskumníkov z univerzít z Osaky, Kobe, Tohoku, Tokia a Tokijského inštitútu pre technológie. Stroj bol vytvorený ako súčasť Tough Robotics Challenge, čo je súčasťou japonského programu Impulsing Paradigm Challenge through Disruptive Technologies (ImPACT). Výskumníci údajne začali práce na robotickom stroji s dvomi hydraulickými ramenami.