Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robotické rukavice pre vesmírnu stanicu budeme môcť používať aj na Zemi

Robotické rukavice pre vesmírnu stanicu budeme môcť používať aj na Zemi
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 7. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Špeciálne robotické rukavice, ktoré boli pôvodne navrhnuté pre používanie na Medzinárodnej vesmírnej stanici ISS boli schválené pre použitie aj v pozemských podmienkach, kde môžu podať pomocnú ruku mnohým pracovníkom vo výrobe. Rukavice s názvom RoboGlove boli vyvinuté v spolupráci medzi spoločnosťou General Motors (GM) a NASA. Sú navrhnuté tak, aby dodali svojmu nositeľovi extra silné uchopenie.

Rukavice RoboGlove využívajú rad senzorov, robotických šliach a regulátorov, ktoré majú napodobniť svaly, nervy a šľachy ľudskej ruky. Boli vyvinuté v priebehu deväťročnej spolupráce medzi GM a NASA. Rukavice využívajú tlakové senzory v prstoch spolu so syntetickými šľachami, ktoré sa zasúvajú pri uchopení a držaní objektu rukami tak, aby sa znížilo pôsobenie napätia.

Vývojári z General Motors a NASA pracovali niekoľko rokov na technológii robotických rukavíc RoboGlove, ktoré sa z vesmíru dostanú aj ku nám na Zem

Pri vývoji už v roku 2012 tvrdila NASA, ako by tieto rukavice mohli byť nápomocné pre používateľov nielen vo vesmíre ale aj doma na Zemi. Podľa agentúry by táto technológia mohla znížiť silu tlaku pri použití náradia zo 7 až 9 kilogramov na niečo okolo 2,3 až 4,5 kilogramov sily.

Spoločnosť GM vidí využitie robotických rukavíc RoboGlove pre pracovníkov vo výrobe, zdravotníctve, ale možno aj v domácnostiach. Vývojári z GM strávili nejaký čas testovaním aktuálnej verzie rukavíc vo svojich výrobných závodoch a teraz chcú udeliť licenciu pre švédsku zdravotnícku spoločnosť Bioservo Technologies, ktorá by mohla pracovať na ich ďalšom rozvoji.

Robotické rukavice RoboGlove sú navrhnuté tak, aby dokázali znížiť silu tlaku a zaťaženie na svalstvo pri používaní náradia

Spoločnosť sa bude snažiť o spresnenie technológie tak, aby sa rukavice dali nosiť na rôzne veľkých rukách, zatiaľ čo ich prepoja s vlastnou technológiou zdravotníckych servo-rukavíc. Pôvodný cieľ je rozvíjať úchop tohto pomocného zariadenia pre priemyselné použitie, ktorý by umožnil pracovníkom narábať s náradím po dlhšiu dobu, bez toho, aby museli prekonávať únavu svalov.

Ak sa všetko vydarí tak ako má, spoločnosť GM bude prvou, ktorá bude používať robotické rukavice RoboGlove pre testovanie zariadení vo svojich výrobných fabrikách. Ak sa rukavice osvedčia, mohli by byť použité prakticky pre čokoľvek, čo vyžaduje asistované alebo vylepšené možnosti uchytenia, vrátane lekárskych rehabilitačných aplikácií.

Rukavice RoboGlove napodobňujú svaly, nervy a šľachy ľudskej ruky a dodajú svojmu nositeľovi extra silné uchopenie