Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ohybná robotická húsenica využíva pre pohyb svetlo

Ohybná robotická húsenica využíva pre pohyb svetlo
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 8. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Roboty, ktoré sú vo svojej podstate ohybné a mäkké, prešli v poslednej dobe obrovským vývojom. Tvoria základ pre stroje, ktoré sú bezpečnejšie pre prácu, dokážu ľahšie uchopiť rôzne predmety a lepšie si poradia s členitým terénom. No takéto roboty musia obsahovať také veci, ako napájacie zdroje a pohonný systém, čo znamenalo, že ich miniaturizácia bola vylúčená.

To však už čoskoro nemusí byť pravdou, pretože výskumní pracovníci vytvorili malú, v milimetrovom meradle dlhú robotickú húsenicu, ktorá je riadená a poháňaná čisto za použitia vonkajšieho svetla. Elastoméry z tekutých kryštálov sú materiály pozostávajúce z polymérnych sietí, ktoré reagujú na zmeny svetla. Vedci z univerzity vo Varšave skúmali tento materiál, ako by mohol byť použitý na vytváranie trojrozmerných tvarov, ktoré by sa dali stimulovať svetlom, a ktoré by napodobňovali určité typy pohybu z prírody.

Vedci z univerziy vo Varšave vyvinuli mäkkú robotickú húsenicu, ktorá sa dokáže pohybovať s využitím svetla

Výskum vyvrcholil vytvorením 15 milimetrov dlhej robotickej húsenice, vyrobenej z elastoméru z tekutých kryštálov. Robotická húsenica je poháňaná zeleným svetlom a môže byť riadená modulovaným laserovým lúčom. Vedci tvrdia, že ak sa zmenia svetelné vzory, robotické húsenice môžu vykonať rôzne pohyby a napríklad aj šplhať smerom hore, pretiahnuť sa úzkymi medzerami. Robotické húsenice by dokonca mohli tlačiť predmety s 10 násobkom ich vlastnej váhy.

Výroba ohybných a mäkkých robotov si vyžaduje vytvorenie úplne nového paradigmu v ich mechanikách, napájaní a riadení. Vedci sú zatiaľ len na začiatku toho, ako sa učiť z prírody, čo by ich mohlo nasmerovať k návrhu robotov, ktoré by napodobnili prirodzenú evolúciu. Robotická húsenica je tak prvým krokom na ceste k takémuto druhu robotov a uvidíme, ako časom bude v tomto smere prebiehať ďalší vývoj.