Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robot Talking-Ally upúta vašu pozornosť počas rozprávania

Robot Talking-Ally upúta vašu pozornosť počas rozprávania
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 10. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Určite sa vám stalo, že počas rozhovoru s niekým presunula druhá osoba svoju pozornosť na niečo iné a prestala vás vnímať, no a u väčšiny interaktívnych robotov to bolo až doteraz podobné. Aj preto vyvinuli japonskí vedci z technologickej univerzity Toyohashi robota Talking-Ally, ktorý vie rozoznať, kedy začne byť človekom ignorovaný.

Talking-Ally sleduje pohľad ľudí, s ktorými sa rozpráva a zaznamená, ak sa začnú pozerať na niečo iné a strácajú pozornosť. Robot následne robí rôzne veci, ako je prikyvovanie hlavou, aby znova zachytil pozornosť alebo začne otáčať hlavou tak, aby videl na čo sa pozeráte. Navyše to okorení vhodným komentárom, ktorý upozorní človeka, že sa s ním robot rozpráva.

V laboratórnych testoch vykonávali dobrovoľníci rozhovory s robotom, zatiaľ čo sa na televízore v pozadí prehrávali rozptyľujúce športové programy. Keď sa človek pozeral na televízor príliš dlho, robot ho úspešne zapojil späť do konverzácie.

Japonsko, robot, Talking-Ally, univerzita, Toyohashi University of Technology, Toyohashi, konverzácia, pozornosť, rozhovor, technológie, novinky

Hoci v súčasnosti si Talking-Ally vyberá gestá a výroky na pritiahnutie pozornosti náhodne, vedci pracujú na algoritmoch, ktoré by umožnili robotovi sa správať podľa konkrétnej situácie na základe jemných signálov pozorovaných na svojich poslucháčoch.

Vedecký tím tak dúfa, že jeho výskum povedie k oveľa prirodzenejšiemu druhu interakcie medzi ľuďmi a robotmi, čo by v budúcnosti mohlo zase o niečo posunúť bariéry v schopnostiach a dôveryhodnosti týchto umelých strojov.