Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robotické chápadlo využíva na pohon aj vzduch

Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
16. 9. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Budúcnosť robotiky – to nie sú len odolné stroje z pevných súčiastok a vedci z MIT laboratórií už pracujú na svojej vízii robotov či mechanizmov zo silikónových materiálov. Ich výhodou je to, že na pohyb využívajú flexibilitu vlastného tela.

Ak si spomínate na robotickú rybu, ktorá dokázala skvele napodobniť pohyb svojich kolegýň z mäsa a kostí, je to práve vďaka mäkkosti a flexibilite použitého výrobného materiálu. Rovnako je to aj pri ďalšej novinke z dielne MIT (oddelenie počítačovej vedy CSAIL), no tento raz boli inšpiráciou chápadlá chobotnice. Umelo vyrobené chápadlo je celé vyrobené zo silikónového materiálu a pochádza z foriem vytlačených 3D tlačou. Pohybujú sa vďaka striedavému nafukovaniu jednotlivých komôr vzduchom. To slúži na jednoduchšie ohýbanie a prenikanie do ťažšie prístupných priestorov.

Načo sú však takéto pokusy dobré? Vedci totiž vidia v týchto robotoch obrovský potenciál – mali by lepšie zvládať napríklad asistenciu v laboratóriách, alebo minimálne invazívnu chirurgiu. Mäkké materiály sú skrátka v niektorých prípadoch prirodzenejšou súčasťou ľudského sveta, ako tie kovové.