Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Mariňáci a kôň, alebo čo nové prináša výcvik námorníkov

Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
18. 7. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

RIMPAC je najväčšie medzinárodné vojenské námornícke cvičenie, no tento ročník konajúci sa na Havaji je špeciálny tým, že tu americké námorníctvo testovalo nového štvornohého robota LS3. Je to experimentálna technológia a robot predstavuje v podstate koňa či mulicu.

Medzinárodné námornícke vojenské cvičenie RIMPAC na Havaji by prebehlo i tento rok tak, ako inokedy. No robotika prichádza do všetkých odvetví a, popravde, armádne či vesmírne technológie sú jedny z najdotovanejších. RIMPAC bol teda ozvláštnený zaujímavým 4-nohým robotom LS3 (Legged Squad Support Systems). Ten pochádza z dielne Boston Dynamics, teda Googlu, ktorý ho pred pár mesiacmi odkúpil a podporuje ho i známa DARPA. Je naprogramovaný tak, aby nasledoval vojaka v teréne, niesol ťažké bremená či robil prieskumníka. Využíva totiž nielen svoju konštrukciu tela, ale aj množstvo senzorov, kamier a samozrejme počítač namiesto mozgu. Jeho telo je poháňané motorom.

Mimochodom, vojaci, ktorí boli súčasťou experimentálnej misie s robotom, si ho doslova obľúbili, akoby šlo o živú vec. Konzultantka ohľadne robotiky Julie Carpenter sa ich v interview pýtala na dojmy zo spolupráce a dostala také odpovede, že vojakom jednoducho pripadal ako pes. Dali mu dokonca i familiárnu prezývku Cujo. „Bolo im jasné, že je to nástroj, zariadenie, no ich správanie napovedalo že občas sa chovali k robotovi, akoby šlo o človeka či zviera.“

Cvičenie bude prebiehať ešte niekoľko dní, takže správ bude časom určite omnoho viac.