Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Končí éra lítiových batérií? Nahradia ich batérie s baktériami?

Končí éra lítiových batérií? Nahradia ich batérie s baktériami?
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 4. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ako vo svete rastie využívanie obnoviteľných zdrojov energií, tak rastie aj dopyt po nových spôsoboch ukladania zozbieranej energie ekologickým spôsobom za nízke náklady. Uchovanie energie v súčasných technológiách, ako sú lítium-iónové batérie je otázkou bezpečnosti, vysokej ceny a ďalších faktorov. Zmeniť sa to snažia holandskí vedci z univerzity Wageningen v spolupráci s organizáciou Wetsus.

Škodlivé baktérie vo vnútri nášho tela z nás môžu vysať energiu, no vo vnútri batérie by správny druh baktérií mohol spôsobiť energetický impulz, ktorý by bol schopný poháňať naše zariadenia. Práve týmto sa zaoberali výskumníci z Holandska, ktorí vyvinuli batériu na báze baktérií, ktorá je schopná sa nabiť a vybiť 15 krát za sebou.

Nová batéria je kombináciou dvoch technológií. Prvá z nich je na základe mikrobiálneho batériového článku, v ktorom sa elektrická energia vyrába počas straty jednej molekuly v elektrónoch a prijatím inej molekuly pri redukčnej / oxidačnej reakcii. Druhá technológia je mikrobiálna elektro-syntéza, čo je proces, v ktorom sa vyrobená elektrická energia prevedie späť na chemické látky, ktoré sa môžu znovu v batérii použiť.

veda, univerzita, Holandsko, Weginingen, Wetsus, obnoviteľné zdroje, batéria, batéria s baktériami, baktéria, baktérie, mikrobiálny článok, reakcia, elektrická energia, technológie, novinky, technologické novinky, inovácie, recenzie, prvé dojmy

Vo svojich štúdiách vedci uvádzajú, že túto batériu s baktériami nabíjali po dobu 16 hodín. Po jej plnom nabití bola batéria schopná dodávať energiu až osem hodín. Jej vlastnosti sú teda porovnateľné s vlastnosťami súčasných solárnych článkov.

Tvorcovia batérie sa domnievajú, že pri ďalšej optimalizácii by táto batéria na báze baktérií mohla dosiahnuť výkon lítium-iónových batérií a to pri oveľa nižších nákladoch a väčšej bezpečnosti. Jedným z možných využití novej batérie by sa mohlo v budúcnosti stať ukladanie získanej energie z obnoviteľných zdrojov, ako sú solárne, veterné alebo vodné.