Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

VTT: Stromy produkujúce elektrinu z okolitých zdrojov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 2. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Výskumníci z technického a skúšobného ústavu VTT vo Fínsku sa už nejaký ten čas zaoberajú myšlienkou využitia solárnej energie pre napájanie malých zariadení a senzorov v našich domácnostiach. Predstavili organické fotovoltaické listy (OVP) určené pre masívnu výrobu. Listy boli navrhnuté tak, aby dokázali zachytiť energiu z vnútorného osvetlenia.

V dnešných dňoch sa ich výskum posunul o ďalší krôčik a vývojári prichádzajú  s modelom stromu opatreného upravenými listami, ktorý produkuje elektrinu zozbieranú z viacerých okolitých zdrojov.

Solárne články sú jednoduché a stabilné pre výrobu elektrickej energie, no dokážu čerpať iba zo slnečného žiarenia. Predstavený dekoratívny stromček s OVP listami zberá energiu z viacerých zdrojov. Toho sa dosiahlo tým, že každý list je vybavený vlastným multifunkčným prevodníkom. Prevodník tak listu umožňuje premieňať nielen svetlo na elektrinu, ale využíva aj teplotné výkyvy a vibrácie vo vzduchu spôsobené jeho prúdením.

VVT Solar tree

Kmeň stromčeka je vyrobený z bio materiálov prostredníctvom tlače na 3D tlačiarňi. Tento koncept stromu je momentálne schopný vyprodukovať dostatok elektrickej energie na nabíjanie mobilného telefónu. Podľa slov vývojárov z VVT sú ich stromy nekonečne škálovateľné a môžu sa nekonečne kopírovať.

Predstavte si les, plný takýchto stromov v normálnej veľkosti, koľko energie by dokázali vyprodukovať? Napríklad v nehostinnom prostredí, kde nerastie zeleň. Uvidíme, ktorým smerom sa budú uberať vývojári z VVT, projekt je to rozhodne zaujímavý.

VVT Solar tree